fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Adevarul civic si artistii anonimi

ttip

Pulsul real felului în care sunt percepute societatea actuală şi reperele ei are un pilon: artiştii „street” şi arta lor angajată, cu mesaj, cu frondă şi cu eroi care pot intra în legendă din timpul vieţii.

Un grup de asemenea artişti anonimi s-au gândit să apeleze la un sculptor care să creeze un bust al lui Edward Snowden, fostul agent american ajuns celebru pentru dezvăluirea de informaţii secrete şi care a semănat panică prin diplomaţiile lumii. Bustul său, odată realizat, a fost amplasat într-o noapte în New York, în Parcul Fort Greene, cu ochelarii care l-au făcut celebru şi cu inscripţia numelui său la vedere. Montarea şi dezvelirea au fost imediat imortalizate şi răspândite pe reţelele de socializare. Mesajul este în linia cunoscută „artiştilor de gherilă”: „Scopul nostru este de a revitaliza spaţiul şi a atrage şi mai mulţi vizitatori care să vadă sacrificiile care se fac pentru libertatea lor”.

Deloc încântate de opera artiştilor anonimi, autorităţile – şi aşa marcate de dezvăluirile lui Snowden, care este în continuare persona non grata în SUA şi se „ascunde” în… Rusia – au demontat monumentul a doua zi. Poliţia investighează cazul şi este uşor de presupus că ancheta nu se va finaliza prea curând sau cu rezultate concrete, întrucât pagube nu au fost produse parcului.

Pe de altă parte, problema atitudinii civice faţă de operaţiunile obscure ale guvernelor rămâne. „Secretomania” este la fel de prost văzută şi în Europa, unde Acordul de liber schimb SUA-UE are prea multe puncte netransparente, astfel încât personaje ca Snowden nu mai sunt percepute ca „trădători” sau „transfugi”, ci ca simboluri ale libertăţii. În calitatea sa de simbol, aşadar, Snowden nu va putea fi uşor de osândit dacă va fi prins, într-un final, de americani. Tot aşa cum nu va fi lesne de încheiat Acordul comercial amintit, indiferent câte socoteli de prosperitate vor face economiştii partizani ai ideii.

Street art îşi face datoria şi acompaniază „reacţiile alergice” ale societăţii civile din occident la tot ce înseamnă umbre în politica statelor lor.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cum a fost la Noaptea Cartilor Deschise

Next Article

Josh Karp: „Ultimul film al lui Orson Welles”

Related Posts

Total
0
Share