fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Costel Postolache, fondatorul Editurii Integral: ”Sunt foarte mândru de faptul că sunt unul dintre puținii manageri de editură care pot face cu mâna lor o carte, de la un cap la altul”

În interviurile ”bookuria” căutăm să vă aducem cei mai frumoși oameni din industria cărții, dar și cele mai frumoase idei. Ne bucurăm ori de câte ori personalități culturale, ori oameni cheie din industria de carte ne răspund la întrebări. de această dată vă propunem să faceți cunoștință cu un om fabulos: Costel Postolache, fondator si director al Editurii Integral. Dar nu doar atât… Lectură plăcută!

Poza-CP-bookuria.Până în 1992 ați avut o carieră de succes în domeniul geofizicii și geologiei. Tot în 1992 ați înființat, împreună cu Valentin Nicolau, una dintre cele mai mari și mai cunoscute edituri din România post-decembristă. Ce s-a întâmplat atunci? Care a fost declicul pentru care ați ales industria de carte în detrimentul unei posibile cariere științifice?

În anii de liceu eram cel mai bun la literatură dintre toți elevii clasei speciale de matematică, am fost olimpic național la literatură. În 1973, revista Flacăra mi-a publicat o scrisoare care a fost considerată de mulți contemporani drept un manifest al unei generații rebele. Scrisoarea a fost semnată cu pseudonimul meu literar, Octavian Nemira. Nu întâmplător editura născută peste 20 de ani a purtat acest nume.

În momentul în care am abandonat cariera geofizică, în 1992, eram doctorand și șeful secției de Prospecțiuni Gravimetrice la Prospecțiuni SA. La acea vreme făceam multe lucruri: eram redactor-șef al Ziarului Științelor și al Călătoriilor – revista înființată de Luigi Cazzavilan și reînființată de Valentin Nicolau –, publicasem două cărticele pentru copii, eram dealer al companiei de software Borland, făceam geofizică și lucram la teza de doctorat. Dar cariera în publishing am început-o pe 28 aprilie 1990, ca vânzător de ziare în Parcul Herăstrău. În trei zile de weekend, am vândut aproape o mie de exemplare din Ziarul Științelor și al Călătoriilor și am câștigat echivalentul unui sfert din salariul meu de șef de secție la Prospecțiuni.

Cum spunea un stimat fost coleg de la Nemira, în fiecare editor se ascunde un scriitor ratat. Probabil că în 1992 a fost momentul în care am acceptat acest posibil adevăr.

Ați fost foarte mulți ani managerul sau consultantul unor edituri de prestigiu, amintim doar câteva: Nemira, RAO, Corint, Aramis, ProGnosis, Wolters Kluwer Romania, Aspire Learning Resources (Australia). De câteva luni bune vă ocupați de un proiect personal, și anume editura Integral. Ce anume v-a determinat să renunțați la poziții cheie în staful unor edituri cu renume și să începeți dezvoltarea unui proiect personal, proiect inițiat în urmă cu 20 de ani?

La Nemira am fost chiar de două ori director. Între 1992-1996 am fost director executiv, iar între 2009-2011 am fost director general.

Integral a fost întotdeuna proiectul meu personal, jocul în care mă refugiam în pauzele dintre alte angajamente mai mari. La Integral am făcut cărțile care mi-au plăcut, fără constrângeri bugetare ori de plan editorial. Aici am putut să mă joc de-a publishing-ul de la A la Z. Toate cărțile publicate de Integral până în acest an au fost realizate… integral de mine, de la contractare și până la pre-press. Sunt foarte mândru de faptul că sunt unul dintre puținii manageri de editură care pot face cu mâna lor o carte, de la un cap la altul.

Integral este ultimul meu proiect editorial. Era firesc să termin cu ceea ce am început.

Cât de mare e piaţa online de carte? Există riscul ca într-o zi printul și online-ul să se canibalizeze? Mă refer strict la industria cărții. Sunt foarte mulți tineri care preferă să citească literatură pe tabletă sau e-book.

În România, piața de carte este mică, iar cea de carte online este și mai mică.

Sunt mai multe întrebări aici. Piața de carte online, ca vânzare, va crește. Este o tendință naturală determinată de schimbarea mix-ului de canale de distribuție. Asta a dus și duce la dispariția multor librării mici, ba chiar și a unor mari supermarketuri de carte. În schimb, crește ponderea vânzării prin situri de vanzări de carte, generaliste sau de nișă.

A doua parte a întrebării se referă la cartea în format digital. Am fost unul dintre promotorii acestui format în România. În 21 octombrie 2010, împreună cu echipa Nemira, am vândut primul ebook comercial (în format epub) din România. La câteva luni, au apărut ebookuri produse și de alte edituri. În cei patru ani trecuți de atunci, nici o editură nu a reușit să genereze un flux de vânzari semnificativ din carte digitală. Poate că apariția manualelor digitale va schimba raporturile din această piață.

La citit sau la cumpărat cărți, românii sunt, ca în aproape toate domeniile vieții sociale, pe unul dintre ultimele locuri, sau în orice caz pe un loc situat în coada clasamentului. Sunt românii leneși la acest capitol? Sunt lipsiți de educație și cultură, le lipsește deprinderea de a citi, exercițiul lecturii? Este vina sistemului și a autorităților? A mass-mediei care nu promovează decât nonvalori?

Producția și vânzarea cărților sunt activități comerciale care depind, în mod foarte sănătos, de jocul cererii și al ofertei. De altfel, activitatea editorială a fost printre primele care au marcat povești de succes în capitalismul timpuriu și sălbatic, resuscitat în România. Autoritățile nu au nici o legătură cu asta. Ministerul Culturii trebuie să sprijine cultura prin instituțiile sale. Dar cea mai mare parte a producției editoriale este generată de organizații private. Fiecare dintre acestea are propriul model de afaceri. Uneori există și un model cultural, alteori, nu. Iar cititorii români nu au făcut decât să se alinieze la obiceiurile globale de consum, în condițiile oferite de piața locală.

Au rămas extrem de puține emisiuni de cultură, care promovează cartea, în grilele de programe ale televiziunilor naționale. Nu mai au căutare, audiență aceste emisiuni? Nu fac rating? Nu ar trebui să fie televiziunea/radioul un formator de opinie, care să cultive gustul pentru lectură?

Vă răspund cu o întrebare. Ce rating, ce relevanță mai are televiziunea națională? Instituțiile statului au o datorie morală, dar și statutară, să cultive valorile naționale, să educe publicul. Dar pentru a putea face asta, instituțiile statului, inclusiv televiziunea și radioul, trebuie să fie relevante în spațiul public. Nu mai este cazul de multă vreme. Criza televiziunii naționale a avut și are un impact direct asupra vieții culturale românești. Televiziunea națională nu mai este un formator de opinie culturală, ori de alt fel de opinie.

Editura Integral a luat ființă în urmă cu 20 de ani. Anul acesta ați revenit în forță cu un plan editorial bine pus la punct și cu proiecte foarte interesante. Ați înființat Asociația pentru educație integrală Leonardo, vizitând în ultima perioadă foarte multe școli și grădinițe. Ce face special acest proiect? Ce așteptări au cititorii de la editura Integral și ce așteptări are editura Integral de la cititorii săi?

Editura Integral se adresează în principal copiilor și tinerilor. Credem în educația integrală, continuă, începută la vârsta 0+ și continuată pe tot parcursul vieții. Noi credem în Jocul Cunoașterii, acesta este motorul nostru. Nu ne luăm prea tare în serios, încercăm să învățăm în joacă alături de tinerii cititori. Mergem în școli și în grădinițe pentru că noi credem că a sosit vremea ca editorul să meargă la cititor, să se integreze în mediul acestuia. Colecțiile de carte Biblioteca Grădiniței, Nota Zece, Biblioteca Leonardo, precum și Concursul Leonardo și evenimentele din școli, consolidează un portofoliu editorial cu care vrem să ne apropiem de cititorii de azi și de mâine. Iar leopardul Leonardo, atât de îndrăgit de copii, este simbolul acestui joc, în care sunt prinși deopotrivă editori, autori, copii, părinți și educatori.

Târgul internațional de carte Gaudeamus – carte de învățătură, ediția 2014 începe în câteva zile la Romexpo. Cu ce noutăți se vor întâlni cititorii care vor vizita standul editurii Integral? Am înțeles că aveți foarte mult lansări de carte în această perioadă.

Programul nostru este structurat pe zile dedicate unor domenii, activități, sentimente: Ziua Iubirii, Ziua Pământului, Ziua Comunicării, Ziua Muzicii, Ziua Copiilor. Am vazut deja că pe bookuria ați publicat programul nostru așa că o să vă rog, pentru a nu relua informația să oferiți dumneavoastră cititorilor acestui interviu un link către acel articol.

Vezi aici programul Editurii Integral la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus 2014

Interviu realizat de Sorin Lucaci

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Denisa Comanescu ne anunta noutatile Humanitas Fiction la Gaudeamus 2014

Next Article

Ghid de supravietuire de Black Friday :)

Related Posts

Total
0
Share