fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Despre pasiune si maturizare – Harriet spioneaza, de Louise Fitzhugh

Louise Fitzhugh, Harriet spioneazaDeşi şi-a început cariera lucrând ca ilustrator de cărţi pentru copii, Louise Fitzhugh s-a dedicat ulterior scrisului, devenind una dintre autoarele controversate ale anilor ’60. Spre deosebire de mulţi alţi scriitori de literatură pentru copii din acea perioadă, care idilizau universul copilăriei, Louise Fitzhugh şi-a propus să abordeze lumea celor mici dintr-o perspectivă realistă, ţinând seama şi de slăbiciunile, cât şi de energia ieşită din comun a acestora.

Cel mai cunoscut roman al său este Harriet spionează, volum apărut în 1964, care a şocat prin abordarea neobişnuită pentru acea vreme. Personajul principal al cărţii, Harriet, este o fetiţă de doar 11 ani, pasionată de spionaj şi de scris. Harriet se dedică spionajului pentru că aceasta este singura activitate care îi va permite mereu accesul la cunoaştere. Total fascinată de ideea de a şti totul despre toţi, Harriet elaborează un traseu de spionaj complicat, care îi permite să afle noutăţi despre membrii comunităţii în care trăieşte. Harriet poartă însă permanent cu ea caietul în care îşi scrie observaţiile făcute atât la adresa prietenilor şi colegilor, cât şi a necunoscuţilor zăriţi prin mijloacele de transport în comun sau pe stradă.

Cumpara cartea cu reducere de aici.


Observaţiile făcute de Harriet sunt, de cele mai multe ori, răutăcioase, indicând cu precizie defectele fizice ale celor din jur fără niciun fel de menajamente. Tocmai din această pricină situaţia devine extrem de tensionată în momentul în care caietul lui Harriet ajunge pe mâna colegilor. Lucrurile devin cu atât mai grave cu cât doica cu care a crescut fetiţa a fost nevoită să se mute deoarece s-a căsătorit, iar Harriet, oricum, devenise prea mare pentru a avea o doică, aşa că mica spioană trebuie să-şi înveţe lecţia şi să accepte să-şi calce orgoliul pentru a reuşi să se împace cu vechii ei prieteni. Harriet învaţă să-şi asume greşelile şi să-şi ceară scuze, făcând astfel primul pas către maturizare.

Atât evenimentele prin care trece, cât şi modul în care Harriet se raportează la ele sunt din cele mai fireşti pentru universul copiilor. Situaţiile nu sunt deloc romanţate, ceea ce face ca cititorilor cărţii să le fie foarte uşor să facă lectură de identificare. Spre deosebire de alte cărţi pentru copii, unde asumarea responsabilităţii pare a fi o lecţie care se învaţă fără niciun fel de sacrificiu, Harriet este un personaj autentic, care nu se teme să-şi afirme orgoliul şi frustrarea pe care renunţarea la mândrie i-o produce.

Mai mult, atât Harriet, cât şi prietenii săi dau dovadă de naturaleţe în relaţiile interpersonale, cât şi în pasiunea cu care se dedică activităţilor preferate. Fie că este vorba de jocul de-a oraşul pe care îl inventează Harriet, fie că este vorba de pasiunea pentru fotbal şi contabilitate a lui Sport, fie de cea pentru chimie a lui Jane, fiecare dintre personajele centrale ale romanului are capacitatea de a se dedica cu înverşunare unui ideal.

Cartea conţine ilustraţiile originale realizate de scriitoare şi a apărut într-o ediţie cartonată la Editura Arthur. Cei mici vor putea să se identifice cu personajele şi să înveţe astfel cum trebuie să reacţioneze în situaţiile dificile cum sunt cele în care ajunge Harriet. Mai mult, pasiunea cu care personajele discută despre interesele lor îi va face pe cei mici să resimtă, la rândul lor, nevoia de a se dedica unei activităţi care să-i reprezinte.

Recenzie scrisa de Evelina Bidea

bogdan
Total
0
Shares
1 comment

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Curiozitate: de unde s-a inspirat Suzanne Collins pentru Katniss?

Next Article

Ratacitorii, de Olga Tokarczuk (Editura Art)

Related Posts

Total
0
Share