fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lista Anutei: Zece romane in care sa te pierzi vara asta

Caldurile de afara ne duc cu gandul la vacanta, dar pentru iubitorii de carti o vacanta nu este completa fara o carte buna, sau doua, sau trei, sau chiar 10… Eu mi-am facut lista de lectura pentru vacanta asta (sau una dintre liste pentru ca precis o sa-mi mai atraga atentia si alte carti). Urmatoarele zece carti mi s-au parut potrivite pentru a ma relaxa in vacanta si, in plus, intotdeauna mi-au placut cartile din colectia Raftul Denisei a Editurii Humanitas Fiction. Cateva dintre ele deja mi le-am luat, singura problema va ramane care sa fie prima la citit. Poate ma ajutati cu un sfat in aceasta privinta. Voi ce planuiti sa cititi in aceasta vara?

Descrierile cartilor apartin editurilor si librariilor online pe care le recomandam. Pentru mai multe informatii despre fiecare carte in parte puteti folosi Google, cu siguranta veti gasi recenzii sau articole care sa va dea mai multe amanunte. Vezi aici toate recomandarile din lista Anutei. Spor la citit!


1. “Toata lumina pe care nu o putem vedea” de Anthony Doerr

toata-lumina-pe-care-nu-o-putem-vedeaCumpara cartea cu reducere

Cu o structura labirintica pusa in pagina magistral, romanul multipremiatului scriitor american Anthony Doerr urmeaza vietile a doua personaje, Marie-Laure – o tanara frantuzoaica lipsita de vedere – si Werner – un orfan de origine germana – , care ajung sa se intalneasca in timp ce amandoi incearca sa depaseasca suferinta fizica si psihica indurata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Marie-Laure se va refugia, dintr-un Paris devenit de nerecunoscut din pricina haosului care a cuprins intreaga Europa, in Saint-Malo, unde locuieste unchiul ei care sufera de agorafobie. Werner, orfan pasionat de tehnica, si in special de transmisiunile radio, va ajunge cu armata germana in Franta si, in cele din urma, la Saint-Malo. Desi intalnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea va fi hotaratoare pentru destinele personajelor, afectand inclusiv vietile generatiilor viitoare.

Povestea lor e insa si a unui misterios diamant, in cautarea caruia se afla ofiterii germani si despre care se spune ca ii va oferi posesorului viata vesnica, dar niciodata fericire. Dincolo de farmecul rar al naratiunii, cititorul va regasi un mesaj legat de importanta solidaritatii si a iubirii aproapelui.


2. “Calea Idei Brown” de Ricardo Piglia

calea-idei-brownCumpara cartea cu reducere

Roman de campus, poveste de dragoste, thriller captivant cu elemente de road movie, carte tradusa in peste zece limbi, Calea Idei Brown este un omagiu de mare finete adus fictiunii americane. Considerat ultimul mare clasic al literaturii argentiniene, Ricardo Piglia se remarca printr-o scriitura hipnotica, inconfundabila, care trece cu usurinta de la autobiografie la satira.

Emilio Renzi paraseste Argentina incercand sa fuga de frustrari profesionale, de melancolie si anxietate, de amintirea unui mariaj incheiat; lumea americana in care vrea sa se reinventeze este insa plina de constrangeri, pe care le constata cu amara ironie, si dominata de „violenta teribila a oamenilor educati“ din mediul universitar. Ida Brown il fascineaza, il atrage intr-un misterios joc erotic si ii ofera iluzia acestei „reinventari“. Dupa accidentul in care tanara isi gaseste moartea, Renzi se cufunda in cea mai adanca disperare: intelege nu numai ca a devenit suspect, ca se afla sub supraveghere si ca ii este in joc reputatia academica, dar si ca pasiunea lui obsesiva nu se va stinge pana cand nu va descoperi adevarul.

Ricardo Piglia se inspira din cazul de mare ecou cunoscut sub numele de Unabomber pentru a face o subtila analiza a formelor de violenta care marcheaza societatea americana. Mergand pe urmele Idei Brown, Renzi pune cap la cap piesele unui puzzle complex ce scoate la iveala, intr-un final, nu numai trecutul femeii iubite, ci si pe cel al straniului personaj Thomas Munk, autor al unui radical Manifest.


3. “Amantul japonez” de Isabel Allende

amantul-japonezCumpara cartea cu reducere

Mai multe detalii despre carte

O dubla poveste de dragoste, la distanta de mai bine de jumatate de secol, se dezvaluie treptat in Amantul japonez. Scris cu aceeasi atentie pentru amanuntul istoric si profunda intelegere a personajelor care au constituit dintotdeauna marca lui Isabel Allende, romanul Amantul japonez semnaleaza intoarcerea autoarei la povestea clasica, de larga respiratie, fiind totodata un omagiu emotionant adus sufletului omenesc si staruintei in dragoste, intr-o lume a necontenitelor schimbari.

Irina Bazili este tanara ingrijitoare carismatica a Almei Belasco, la azilul de batrani Lark House. Trecutul ei e un secret la fel de bine pazit ca si al batranei doamne. Fascinata de personalitatea Almei, Irina reuseste, cu ajutorul nepotului acesteia, Seth, sa descopere o frumoasa poveste de iubire interzisa, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Treptat devine insa limpede ca povestea nu s-a incheiat niciodata, pentru ca dragostea nu are varsta, si Irina insasi hotaraste sa ii dea o sansa atragatorului Seth.


4. “Un apartament la Paris” de Michelle Gable

un-apartament-la-parisCumpara cartea cu reducere

Vezi aici si recenzia noastra

Doua povesti se intalnesc in Un apartament la Paris: una din La Belle Epoque, alta din lumea contemporana. Pornind de la fapte istorice, una urmareste spectaculosul jurnal al lui Marthe de Florian, celebra demimondena a Parisului de la sfarsitul veacului al XIX-lea, cealalta, viata unei experte in mobila europeana de la casa de licitatii Sotheby’s, April Vogt. Pe masura ce April, ajutata de un seducator avocat parizian, descopera secretele vietii tumultuoase a lui Marthe, o intreaga epoca, stralucitoare si framantata, se contureaza aducand in prim-plan figurile unor personaje cunoscute, precum pictorul Giovanni Boldini sau Robert de Montesquiou, dar si locuri sau cafenele din vechiul Paris: Maxim’s, Cafe Zephyr, Folies Bergeres, Opera Garnier, Pigalle.

April Vogt, experta in mobila europeana, e trimisa de casa de licitatii Sotheby’s sa evalueze obiectele dintr-un apartament parizian care n-a fost deschis de sapte decenii. Odata ajunsa la Paris, in apartamentul plin de mobile spectaculoase, April va identifica un tablou al pictorului Giovanni Boldini care o infatiseaza pe faimoasa proprietara – curtezana Marthe de Florian. Hotarata sa afle mai multe despre frumoasa demimondena, April gaseste o serie de carti de vizita ascunse in interiorul mobilelor si primeste de la avocatul care se ocupa de mostenire scrisorile si jurnalul acesteia, descoperind astfel ca viata lui Marthe de Florian fusese una fascinanta, petrecuta printre poeti, artisti si oameni politici importanti. Pe masura ce pune cap la cap firele povestii existentei agitate a lui Marthe, April incearca sa-si faca ordine in propria viata.


5. “Insula iubirilor nesfarsite” de Daina Chaviano

insula-iubirilor-nesfarsiteCumpara cartea cu reducere

Cel mai tradus roman din istoria literaturii cubaneze, Insula iubirilor nesfarsite a fost desemnat in 2007 cea mai buna carte de limba spaniola in cadrul Florida Book Awards.

Cecilia este o tanara ziarista cubaneza emigrata in Statele Unite si stabilita in Miami. Dureros apasata de singuratate, departe de tara natala, pe care se preface din rasputeri ca a dat-o uitarii, o intalneste intr-o seara, intr-un barulet din cartierul Mica Havana, pe Amalia, o batrana misterioasa ce incepe sa-i spuna o poveste.

Este, de fapt, istoria familiei Amaliei, in ale carei vine curge sangele a trei etnii diferite, insesi etniile din care s-a nascut poporul cubanez: chinezii, care au strabatut Pacificul la inceputul secolului XX, si sclavii negri si colonistii spanioli, ce au traversat Atlanticul, pentru a ajunge la limanul binecuvantat al insulei insorite. Seara de seara, Cecilia se intoarce in barul unde Amalia ii povesteste intamplarile si iubirile care au facut ca drumurile celor trei familii sa se intersecteze si sa se uneasca, iar tanara va descoperi, in tesatura complicata a acestei saga exotice, ritmate de acordurile celebre ale son-urilor cubaneze, desenul propriului destin si drumul catre sufletul-pereche.


6. “Un atlas al dorintelor zadarnice” de Anuradha Roy

un-atlas-al-dorintelor-zadarniceCumpara cartea cu reducere

O poveste de iubire despre doi oameni care se regasesc atunci cand lumea lor se prabuseste iar toti cei dragi ii parasesc, Un atlas al dorintelor zadarnice a fost publicat pana in prezent in saisprezece tari.

In 1907, Amulya Babu a infiintat o fabricuta in Songarh, un targ linistit asezat aproape de locul unei cetati stravechi de mult inghitite de jungla. Nu stia ca in acea clipa i se hotara destinul: sub acoperisul casei visurilor lui se vor impleti sau desparti destinele a trei generatii, in gradina luxurianta se vor infiripa iubiri si se vor frange inimi, iar zidurile groase se vor dovedi neputincioase in fata Istoriei.


7. “A treisprezecea poveste” de Diane Setterfield

A-treisprezecea-povesteCumpara cartea cu reducere

Bestseller tradus in peste treizeci de tari.

„Spune-mi adevarul!” sunt cuvintele care le leaga pe celebra scriitoare Vida Winter si pe tanara autoare de biografii Margaret Lea, facandu-le sa-si vada destinele in oglinda. Vida Winter le-a dat jurnalistilor nu mai putin de nouasprezece variante contradictorii ale biografiei ei bantuite de vechi si periculoase secrete de familie. Margaret Lea si-a facut o profesie din a inlatura carnea fictiunii si a descoperi scheletul faptelor reale, intrucat ii plac povestile de moda veche, cu finaluri fara echivoc. Secretele adanci, iubirile netraite, fantoma geamanului pierdut reprezinta puntea de legatura intre cele doua personaje.

Cand se uita in oglinda, fiecare zareste chipul indurerat al altcuiva. Impreuna, Vida si Margaret vor strabate hatisurile unei istorii personale ce oscileaza intre nebunie si dragoste obsesiva, intre minciuna si jumatati de adevar. Treptat, paginile albe ale enigmaticei povesti – a treisprezecea – pe care scriitoarea nu vrea sa o depene isi vor dezvalui taina.


8. “Pazitoarea tainei” de Kate Morton

pazitoarea-taineiCumpara cartea cu reducere

Romanele lui Kate Morton – Casa de la Riverton, Gradina uitata, Orele indepartate si Pazitoarea tainei -, vandute in milioane de exemplare, sunt publicate in peste 40 de tari.

1961: Intr-o superba zi de vara, cand familia ei organizeaza un picnic pe malul paraului ce strabate terenul fermei Greenacres, adolescenta Laurel se ascunde de parinti si de surori. Are 16 ani si vrea sa viseze in voie la prima ei iubire, rebelul Billy, si la luminile rampei, care o asteapta la Londra, departe de cadrul bucolic al copilariei. Insa, pana la apusul soarelui, Laurel va fi martora unei crime terifiante, care o va marca toata viata.

2011: Acum actrita consacrata, Laurel Nicolson se intoarce acasa pentru a-si sarbatori, impreuna cu surorile ei, mama nonagenara, al carei sfarsit este aproape. De veghe la capataiul lui Dorothy, Laurel este coplesita de amintirile traumatizante din adolescenta, iar vorbele soptite de batrana la hotarul dintre somn si trezie ii ofera o pista de investigatie. Asemenea unui detectiv, Laurel incepe sa cerceteze trecutul familiei, aducand la lumina intamplari incredibile, petrecute in Londra zguduita de bombardamentele din cel de-al Doilea Razboi Mondial.


9. “Incaperi ferecate” de Care Santos

incaperi-ferecateCumpara cartea cu reducere

Aceasta carte face parte din colectia Raftul Denisei a editurii Humanitas Fiction.

In Incaperi ferecate, Care Santos reconstituie saga unei familii ilustre din Barcelona de la sfarsitul veacului al XIX-lea, pana in zorii secolului XXI. Familia Lax ascunde secrete intunecate, incifrate in picturile enigmatice si nelinistitoare ale celui mai de seama membru al sau, pictorul Amedeo Lax. Destinul acestuia va fi descoperit pas cu pas de ultima descendenta a familiei Lax, Violeta, care hotaraste sa transforme casa lasata mostenire de catre bunicul sau intr-un muzeu care sa reuneasca tablourile acestuia.

In momentul in care arhitectii incep renovarea, familia asista cu stupoare la descoperirea unor camere secrete care vor da la iveala noi si nebanuite episoade din istoria violenta a familiei, al caror inteles nu mai vrea insa nimeni sa-l caute. Numai pentru Violeta ele au o insemnatate aparte, pentru ca ea intuieste relevanta unor intamplari trecute asupra vietilor ultimilor descendenti ai ilustrei familii Lax.


10. “Matase” de Alessandro Baricco

mataseCumpara cartea cu reducere

O minunata alchimie tese, din fire impalpabile, acest roman devenit o carte-cult in peste 40 de tari. In 2007 a fost ecranizat de Francois Girard, cu Michael Pitt, Keira Knightley, Alfred Molina, Sei Ashina si Kōji Yakusho in rolurile principale.

La 1861, o epidemie care ucide viermii de matase ameninta sa aduca ruina in infloritorul orasel francez Lavilledieu, unde sapte filaturi produc pretioasele fire din care se tese senzualul si inefabilul material. Singura solutie este o calatorie pana in indepartata Japonie, unde crescatoriile nu au fost afectate. Strainilor nu le este insa ingaduit sa intre in Tara Soarelui-Rasare, iar periculoasa misiune ii este incredintata tanarului Hervé Joncour, care si-a abandonat cariera militara in favoarea matasii.

Traversand toata Europa si Asia, el ajunge „la capatul lumii“, iar acolo, pe domeniul seniorului Hara Kei, are loc intalnirea care ii va schimba viata. Penduland intre cele doua lumi si intre doua femei – sotia din Franta si iubita intangibila din Japonia, amandoua in asteptare –, Herve Joncour strabate continente si cartografiaza teritoriile pline de neprevazut ale iubirii.


 

Anuta Stanculeanu
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
polirom

Super weekend Polirom! Reduceri mari + transport Gratuit

Next Article

UZPR decernează Premiile „Eminescu, ziaristul”

Related Posts

Total
0
Share