fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

1939. Numărătoarea inversă, de Richard Overy

Erau oare conştienţi liderii occidentali de pericolul pe care îl reprezenta Hitler? De pildă, politicianul britanic Neville Chamberlain îi scria surorii sale că agresiunile celui de-al treilea Reich „l-au făcut să piardă simţul timpului”. La rândul său, ministrul britanic al Apărării tuna şi fulgera împotriva germanilor care tocmai invadaseră Polonia: „Afurisiţii, ce modalitate de a trezi un om din somn!”. Mai rău chiar, bărbierul lui nu s-a prezentat la datorie, aşa că s-a „văzut nevoit să se bărbierească singur”.

1939-numaratoarea-inversa-europa-inainte-de-al-doilea-razboi-mondial

Meritul cărţii lui Overy între atâtea romane care pleacă de la cel de-Al Doilea Război Mondial este chiar acesta: flancarea adevărurilor crude şi dramatice cu scene care demonstrează cât de umani (şi de supuşi greşelii) erau cei care au condus destinele a milioane de oameni, i-au condamnat sau îmbărbătat, i-au trimis la luptă ori i-au decorat, i-au silit să intre în lagăre de concentrare pe unii şi apoi să reconstruiască totul de la zero pe alţii. Nu lipseşte, desigur, nici preocuparea lui Hitler de a schimba maro-ul uniformei iniţiale cu un gri care să impresioneze Parlamentul…

Cartea lui Overy se bazează pe un impresionant volum de memorii şi jurnale personale. Centrată pe ultima săptămână dinaintea izbucnirii concrete a dezastrului, naraţiunea surprinde şi momente ca acela în care Penelope Mortimer, din Oxford, şi-a văzut tatăl „întinerit şi gata de luptă” când a auzit de iminenţa războiului. În paralel dse derulează „războiul nervilor”, cu sute de scrisori, depeşe, ultimatumuri şi propuneri diplomatice „disperate”, într-un du-te-vino între Germania, Franţa, Marea Britanie şi Polonia. Istoric reputat, autorul lasă să se înţeleagă, la şapte decenii de la încheierea nenorocirii numite Al Doilea Război Mondial, că ar fi fost loc de evitat abisul, aşa cum se reuşise în criza Cehoslovaciei cu un an înainte. Este foarte posibil ca autorul să fi intenţionat chiar să lase cititorul (care poate are în arborele genealogic victime ale ororilor anilor 1939-1945) cu un sentiment de frustrare în faţa faptului că poate, totuşi, s-ar fi putut rezolva diplomatic apocalipsa care începea în septembrie 1939 cu cunetul prelung al sirenelor ce anunţau debutul cataclismului militar care a şters de pe faţa pământului o întreagă generaţie de tineri robuşti.

Cartea 1939. Numărătoarea inversă, de Richard Overy ogasesti la pret bun la Elefant.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Duminica neagră, de Thomas Harris

Next Article

Camille, de Pierre Leimaitre

Related Posts

Total
0
Share