fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Amintiri, vise, reflecţii, de Carl Gustav Jung

În 1956, un editor şi-a exprimat dorinţa de a publica o biografie a lui Jung. La început, acesta a fost foarte reticent, dar apoi şi-a dat seama de vizibilitatea pe care un asemenea demers ar aduce-o asupra cercetărilor sale şi a consimţit. Până acolo încât a început să scrie singur capitole întregi, în special cele despre copilărie şi adolescenţă, contribuind masiv şi la altele, cum ar fi „Călătorii” sau „Gânduri târzii”.

„O carte a mea este o chestiune de soartă. Există ceva imprevizibil legat de procesul creării unei asemenea opere şi nu pot prevedea cursul unei astfel de întreprinderi. De altfel, această autobiografie a început deja să ia o altă direcţie faţă de cea pe care mi-am imaginat că o va lua atunci când am început-o. Dar a devenit o necesitate pentru mine să-mi scriu memoriile timpurii. Dacă nu fac asta o zi, experimentez neplăceri fizice. Imediat ce mă aşez la lucru, toate dispar, iar mintea mea devine limpede”, mărturisea Jung pe parcursul elaborării lucrării.

Din păcate, nu a văzut-o şi publicată, întrucât acest lucru s-a întâmplat abia la doi ani după moartea sa. Şi nu a fost deloc uşor să fie învinse reticenţele familiei lui Jung, care nu doarea ca acesta să fie expuus public, apoi intervenţiile editorilor, care doreau o versiune scurtă care să fie mai ieftină. Şi de unde să tai? De la opiniile lui Jung vizavi de creştinism, care erau considerate scandaloase, de pildă?…

Aşadar, avem în final în faţă o colecţie de interviuri şi întâlniri (una dintre acestea chiar cu Mircea Eliade), documente, mărturii despre şi de la Jung. Intelectual introvertit, era greu de perceput ca o personalitate dornică de a împărtăşi opiniei publice opera sa, cu atât mai mult cu cât pentru această comunicare epoca cerea o reţea de amici, cunoştinţe, ziarişti etc. Şi totuşi, octogenarul distant Jung a stat ore întregi în faţa unor camere de filmat pentru a-şi expune analizele. „După cum vedeţi, un om nu este complet când trăieşte strict în adevărul statistic. Trebuie să trăiască în adevărul său mitologic şi asta depăşeşte statisticile. Asta este expresia sinelui. Un om fără mitologie este doar un produs statistic, un fenomen oarecare. Ştiinţa contemporană reduce totul la oarecare, în timp ce adevărul este motorul vieţii, nu numerele întâmplătoare. Este nepotrivit şi neigienic să ştergi calităţile individuale. Asta îi privează pe oameni de cele mai importante experienţe ale vieţii lor, de propria valoare, de creativitate şi de fundalul care le alcătuieşte personalitatea”, spune Jung.

Citiţi!

Cumpara cartea Amintiri, vise, reflecţii, de Carl Gustav Jung de la Elefant / Libris / eMAG

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Inca o saptamana cu extrareducere de 15% la Colectia Lux

Next Article

Mâine, de Guillaume Musso

Related Posts

Total
0
Share