fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Arta resturilor

1

Sculptura realizată din componente electronice uzate este un dublu manifest: scoate la iveala sub formă de creaţie artistică părţi ascunse ale unor piese ce au devenit indispensabile lumii moderne şi, pe de altă parte, pune în faţa publicului amploarea societăţii de consum. Este obsesia noastră pentru tehnologie un semn al dorinţei de inovare al speciei sau o preocupare care ne macină şi care în final va prelua controlul întregii lumi? Este o întrebare la care încearcă să răspundă cu mijloace plastice artiştii care lucrează cu deşeuri electronice şi le transformă în surprinzătoare etalări de mesaje şi simboluri.

Julie Alice Chappell a realizat gândaci şi alte insecte din vechi circuite pe care le-a descoperit într-o cutie din Portsmouth, Marea Britanie, şi speră ca munca ei să atragă atenţia asupra efectului pe care îl au resturile umane asupra lumii naturale. Leonardo Ulian a reunit circuite electronice şi microcipuri în lucrări care combină două teme total diferite: tehnologia şi cultura indiană: „Continua căutare a perfecţiunii ca necesitate în realizarea pieselor electronice m-a inspirat pentru a încerca să sintetizez munca şi creaţia din spatele unor obiecte de consum ce trebuie să aibă un design impecabil”, spune artistul londonez.

10

Federico Uribe prezintă covoare realizate din milioane de particule electronice minuscule. Rezultatul sunt incredibile mesaje despre continuitatea în timp a combinaţiei dintre estetic şi inovaţie, dintre arta străveche şi evoluţia tehnologică a omenirii. Artistul creează din resturi aflate în jurul casei, demonstrând că frumosul este posibil şi din „obiecte nedorite”. Babis vine în faţa publicului cu un splendid cal deopotrivă troian şi balansoar. Simbolurile care se întrepătrund în lucrare sunt majore: înţelepciunea umană în numele victoriei şi viitorul intuit în spatele reprezentării estetice de cal de lemn, cu care se joacă orice copil. Susan Stockwell trece frontierele geografice şi realizează o hartă a lumii din componente electronice uzate. În cazul ei, mesajul este simplu: materialele din care a fost creată lucrarea vin de la o companie de reciclare, iar harta înfăţişează ferme, deşerturi şi centre urbane. Creaţia a durat aproape un an şi este un apel la perceperea realităţii înconjurătoare.

8

Steven Rodrig este director de operaţiuni la o companie chineză şi artist care se implică în conexiunile simbolisticii moderne ale artei plastice. „Am observat frumuseţea unui circuit electronic şi asta m-a inspirat să creez o lucrare care este aproape organică. Am ştiut că există o reperezentare organică în aproape orice formă de circuit electronic”, spune artistul care din 2009 încoace a realizat zeci de astfel de lucrări.

7

Peter McFarlane duce resturile electronice înapoi în era reptilelor cu forme ciudate, reunind artificialul şi formele de viaţă terestră, iar reprezentări de arhitectură electronică oferă Franco Recchia, care expune alcătuiri industriale, oraşe şi clădiri definitorii pentru lumea în care trăim: „Caut demnitatea din prrocesul de creaţie a lumii actuale, încerc să demonstrez că tot ceea ce face societatea umană înglobează talent, imaginaţie, frumuseţe şi simbolistică şi toate acestea derivă din vastul rezervor de experienţă pa care l-am acumulat”, spune artistul.

9 6 5 4 3 2

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Evenimentele Editurii Adenium la Bookfest 2015

Next Article

Parţial adevărat sau total neadevărat? ("FBI. O istorie secretă", de Tim Weiner)

Related Posts

Total
0
Share