fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Big Brother, atacat cu… artă

2

O expoziţie relevantă a artistului britanic şi activist anti-supraveghere Bridle atrage atenţia pe simezele berlineze asupra secretomaniei statelor, muşamalizărilor la nivel înalt şi dezinformării opiniei publice. Tot acest asalt asupra Big Brother şi activităţilor conexe este realizat cu lucrări de artă expuse la Galeria Nome, din capitala Germaniei, sub titlul „The Glomar Response”.

Şi ce altceva putea alcătui o expoziţie a unui artist renumit deja pentru activismul său decât printuri de computer, proiecţii de filme şi colaje de hărţi şi documente clasificate, toate atacând felul în care guvernele transformă cetăţenii în prizonieri, iar serviciile secrete transformă guvernele în servanţi? „Expoziţia simbolizează felul în care tehnologiile militare, spionajul şi supravegherea au intrat în toate aspectele vieţii de fiecare zi. Cui îi este permis să vadă ce, de ce şi cum? Documente sunt declasificate, dar asta este o luminare metaforică, din moment ce atâtea puncte încă rămân întunecate”, spune artistul. Şi trece la „contraatac” cu lucrări ca acelea din seria „Fraunhofer Lines” – locuri de culoare şi umbră peste rapoarte guvernamentale cenzurate, ca acela al Senatului american referitoare la acuzaţiile de tortură la Guantanamo Bay.

1

În acest fel, artistul pune degetul pe rana fracturilor din relaţia guvernanţi-guvernaţi, ca şi pe comunicarea discontinuă, controlată la virgulă, dintre state şi cei meniţi să informeze opinia publică despre decizii care o privesc. Pe acest din urmă segment, Bridle punctează cu o lucrare care se referă direct la momentul în care procurorii germani au investigat jurnaliştii ce îndrăzniseră să publice planuri detaliate ale ridicării de către stat a nivelului de supraveghere în mediul online. La un moment dat, acuzaţiile au fost retrase, dar a fost un semnal foarte clar vizavi de felul în care autorităţile germane percep „amestecul în treburile interne ale serviciilor”.

Amprenta activismului lui Bridle este vizibilă şi în aer liber, în cartierul berlinez Mitte, unde artistul a înfăţişat pe asfalt o dronă militară de atac în mărime naturală. Intitulată „Drone Shadow”, imaginea este o alertă vizavi de „invizibilitatea fizică şi politică” a acestor maşini, aspect care le face cu atât mai periculoase cu cât acestea lucrează în favoarea unor forţe care nu sunt niciodată în prima scenă. „Relevante din atâtea puncte de vedere”, cum afirmă Bridle, dronele controlează totul în beneficiul unor entităţi care nu vor putea fi vreodată trase la răspundere.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Puşca de vânătoare, de Yasushi Inoue

Next Article

Prinţese date uitării sau necunoscute, de Philippe Lechermeier, Rebecca Dautremer

Related Posts

Total
0
Share