fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Bookurii in avanpremiera: «James şi piersica uriaşă», de Roald Dahl (Editura Arthur)

Bookuria.info iti aduce un fragment dintr-o carte ce tocmai a luat drumul tiparului. Nu, nu am deturnat-o din frumosu-i drum, doar am primit cu placere mesajul Evelinei, dar si onoarea de a va oferi exclusiv un pasaj dintr-o carte frumoasa. Mai jos aveti o descriere a cartii si fragmentul promis. Multumim Editura Arthur!

Roald Dahl, James si piersica uriasaUn uriaş rinocer scăpat de la Grădina Zoologică i-a mâncat pe părinţii lui James într-o clipă. Şi cum o nenorocire nu vine niciodată singură, James este trimis să locuiască împreună cu îngrozitoarele sale mătuşi, Sponge şi Spiker…

Curând însă, în viaţa băiatului se va petrece un lucru minunat… Cu ajutorul câtorva limbuţe fermecate de crocodil, va porni în cea mai grozavă călătorie, cu cel mai neaşteptat mijloc de locomoţie şi în compania celor mai amuzanţi şi mai simpatici tovarăşi de drum!

Află mai multe despre autor şi despre carte de aici. 10% din drepturile de autor obţinute în urma vânzării acestei cărţi sunt donate fundaţiilor Roald Dahl. În interior veţi găsi mai multe detalii.

  • Traducere din limba engleză de Iulia Arsintescu
  • Traducerea versurilor de Florin Bican
  • Ilustraţii de Quentin Blake
  • Serie de autor Roald Dahl
  • hardcover, 176 p., 165×225

Fragment in exclusivitate:

„Până la patru ani, James Henry Trotter a dus o viaţă fericită și tihnită alături de mama şi de tatăl lui, într-o casă frumoasă de la malul mării. Avea întotdeauna copii cu care să se joace, avea plaja de nisip pentru alergat şi oceanul pentru bălăcit. Tot ce-şi putea dori un băieţel.

Dar, într-o zi, mama şi tatăl lui James au plecat la Londra pentru nişte cumpărături. Acolo s-a petrecut un accident îngrozitor. Au fost înghiţiţi amândoi (ziua în amiaza mare, imaginaţi-vă!, şi pe o stradă aglomerată) de un rinocer uriaş şi furios care evadase de la Grădina Zoologică.

Acum, acest eveniment, după cum vă puteţi da seama cu uşurinţă, a fost o experienţă cam neplăcută pentru doi părinţi atât de buni. Dar, pe termen lung, pentru James a fost şi mai neplăcut. Necazurile lor au luat sfârşit cât ai clipi. Au murit şi au dispărut în fix treizeci şi cinci de secunde. În schimb, sărmanul James era cât se poate de viu şi s-a trezit singur şi speriat într-o lume mare şi neprietenoasă. Frumoasa casă de pe malul mării a trebuit vândută neîntârziat, iar băieţelul, cu doar o valijoară în care avea o pijama şi o periuţă de dinţi, a fost trimis să locuiască împreună cu cele două mătuşi ale sale.

Ele se numeau mătuşa Sponge şi mătuşa Spiker. Îmi pare rău s-o spun, dar amândouă erau nişte persoane îngrozitoare. Egoiste, leneşe şi crude, chiar din prima zi au început să-l bată pe sărmanul James aproape fără niciun motiv. Nici măcar nu-l strigau pe nume. I se adresau spunându-i „animal murdar“, „belea împuţită“ sau „loază mizerabilă“. Şi, evident, nu-i dădeau niciodată vreo jucărie sau vreo carte cu poze. Camera lui era goală ca o celulă de închisoare.

Mătuşa Sponge, mătuşa Spiker, iar acum şi James locuiau într-o dărăpănătură de casă pe vârful unui deal înalt din sudul Angliei. Dealul era atât de înalt, încât din orice loc al grădinii s-ar fi uitat în jos James putea vedea kilometri întregi din peisajul încântător al pădurilor şi câmpiilor. Iar într-o zi senină, dacă privea într-o anume direcţie, putea vedea departe, la orizont, un punctuleţ cenuşiu care fusese casa unde trăise cu iubiţii lui părinţi. Şi imediat după, putea vedea chiar oceanul – un firicel albastru-închis, subţire şi lung, ca o dungă de cerneală sub marginea cerului.

Dar James nu avea voie niciodată să coboare din vârful dealului. Mătușa Sponge și mătușa Spiker nu se oboseau să-l ia cu ele nicăieri, nici măcar într-o scurtă plimbare sau la un picnic. Şi, evident, singur nu avea voie să meargă nicăieri.

— Afurisitul ăsta mic ar face numaidecât o poznă, dacă ar ieşi din grădină, spusese mătuşa Spiker.

Îl ameninţaseră cu pedepse groaznice. Dacă îndrăznea şi numai să sară gardul, avea să fie închis în beci, cu şobolanii, timp de o săptămână.

Grădina acoperea întreg vârful dealului şi era mare şi sălbatică, iar singurul ei pom (cu excepţia unor tufişuri bătrâne şi murdare de dafin dintr-un capăt îndepărtat) era un piersic bătrân care nu făcuse piersici niciodată. Nu avea nici leagăn, nici balansoar, nici groapă cu nisip şi niciun copil nu era invitat pe deal să se joace cu sărmanul James. Nu existau nici măcar o pisică sau un câine care să-i ţină companie. Pe măsură ce trecea timpul, James devenea tot mai singur şi tot mai trist. În fiecare zi petrecea ore în şir la marginea grădinii, uitându-se melancolic la minunata, dar interzisa lume a pădurilor, a câmpiilor şi a oceanului, lume care se întindea la picioarele lui ca un covor fermecat.”

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Noua aparitie in Colectia Logos de la Herald: “Solemnitatea ignorantei - Eseurile de la Stuttgart II”, de Iulian Chivu

Next Article

Antonio Muñoz Molina castiga Premiul Ierusalim

Related Posts

Total
0
Share