fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lumea, un loc primejdios (“Cele mai mari dezastre din istoria omenirii”, de John Withington)

cele-mai-mari-dezastre-din-istoria-omeniriiCutremure, tsunami, inundaţii catastrofale, acte teroriste, epidemii mondiale, foamete, incendii, explozii, naufragii, războaie, invazii, revolte, masacre…

Specialistul în alarme de acesti tip John Withington (autor al volumelor „London Disasters” sau „Britain’s Worst Military Disasters”) a realizat un studiu extins care cuprinde cele mai rele lucruri care i s-au întâmplat omenirii de la începuturile ei. Demersul este menit să reflecte faptul că dacă pe de o parte este suficient să deschidem televizorul sau ziarul pentru a da de nenorociri – naturale sau generate de om – pe de altă parte, planeta a fost dintotdeauna un loc în care a fost primejdios să trăieşti, din aceleaşi două perspective.

Cartea poate fi cumparata online, cu reducere, de la elefant, sau cu reducere si transport gratuit de la libris si eMAG.

Pentru cei ce cred că astăzi existenţa este mult mai riscantă, cartea „Cele mai mari dezastre din istoria omenirii” pune pe gânduri, arătând într-un limbaj precis că lumea nu a fost nici în vechime un loc sigur. Au avut grijă de asta şi natura şi oamenii. Fiecare eră şi-a avut amprenta ei tragică, de la „moartea neagră” care a ucis 75 de milioane de oameni în Europa şi Asia în anii 1300 până la foametea din Irlanda, de la mijlocul secolului XIX, la Holocaust, la genocidul din vremea lui Stalin sau la furtna din Bangladesh, din 1970, considerată cea mai letală din istorie.

Pe lângă faptul că dă fiori, lectura deschide ochii cititorului asupra termenului distrugere. „Erupţia vulcanului Krakatoa, din 1883, este considerată a fi fost cel mai puternic zgomot auzit vreodată de oameni – după patru ore, vuietul a fost auzit la 3.000 de mile în largul Oceanului Indian”.

Deseori cauzate de oameni, dezastrele de acest tip ocupă un loc central în volumul lui Withington. Capitolul „Război şi Invazie” descrie epoci ca aceea a lui Genghis Han sau Attila Hunul, cu toate tehnicile brutale prin care aceştia şi-au construit imperii şi figurează în cărţile de istorie ca mari cuceritori. Distrugerea Cartaginei de către romani este prezentă în carte, la fel ca povestea lui Alexandru cel Mare, „cel mai de succes psihopat dintre toţi, care cădea în genunchi când se terminau străinii de ucis, având în paralel limpezimea necesară să-şi aranjeze cel mai eficient PR. Iar pe lângă activităţile lui Iulius Cezar în Galia, Ratko Mladic pare un începător”, notează „The Telegraph”.

Există fără îndoială şi o urmă de umor negru în toată această înşiruire de fapte şi întâmplări sinistre. Withington punctează momentul în care, după ce pandemia numită Black Death decimase zeci de milioane de europeni, regele Franţei Filip al VI-lea a cerut erudiţilor de la Facultatea de Medicină din Paris (cea mai mare instituţie de învăţământ din lume la vremea aceea) să afle cauza. „Învăţaţii au dat vina pentru nenorocire pe o conjuncţie triplă Saturn-Jupiter-Marte la 40 de grade în Berbec pe 20 martie 1345 şi au adăugat că unele lucruri rămân ascunse chiar şi pentru cei mai înalţi intelectuali”…

Cartea „Cele mai mari dezastre din istoria omenirii” poate înspăimânta, poate informa, poate chiar delecta. Peste toate aceste accente subiective, este un adevărat jurnal istoric ţinut cu minuţiozitate şi documentat cu responsabilitate. Chiar şi pentru cei care preferă genul horror, „viaţa bate filmul”.

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Libris sarbatoreste, pe 21 mai, 6 ani de activitate cu mii de premii surpriza

Next Article

eMAG sarbatoreste 10 milioane de comenzi. Poti castiga un BMW Z4!

Related Posts

Total
0
Share