În 1959, în Holcomb, Kansas, patru membri ai unei familii de vază, Clutter, erau ucişi cu sălbăticie, cu focuri de armă trase în plină figură de foarte aproape. Criminalii erau Dick Hickock şi Perry Smith, care iniţial au scăpat, întrucât nu aveau vreo legătură cu familia, astfel încât nu s-a putut stabili un motiv. Apariţia cazului în presa mare i-a atras atenţia lui Capote, care şi-a început propria investigaţie, ajutat de autoarea romanului devenit clasic „Cum să ucizi o pasăre cântătoare”, Harper Lee, care l-a ajutat să străpungă zidul tăcerii ce înconjura această comunitate din inima Americii profunde. Aşadar, doi scriitori geniali porneau într-o investigaţie jurnalistică ce s-a transformat într-o carte mare şi a contribuit masiv la prinderea, arestarea şi trimiterea în judecată a făptaşilor. Şase ani mai târziu, după eforturi colosale, aceştia erau trimişi în penitenciar. Ulterior au fost spânzuraţi.
Detectivul FBI desemnat pentru rezolvarea acestui caz se declara şocat: „Nu am văzut niciodată o crimă atât de sălbatică”. Pedepsirea vinovaţilor devine astfel crezul şi obsesia vieţii sale. „De ce?” a fost întrebarea care l-a dus pe Capote spre descoperirea unor crude adevăruri, bine camuflate, ale Americii post-război în spatele unei crime teribile. Localnicii credeau că familia Clutter era cea mai puţin pasibilă de a fi ţintită de un asemenea gest monstruos. Pentru că nu puteau concepe că ucigaşii ar fi din altă parte, se bănuiau reciproc, distrugând relaţii de vecinătate clădite timp de zeci de ani. Nesiguranţa creşte ritmic în orăşelul bănuitor, în care ucigaşii îşi văd de viaţa lor. Pare că nimic nu-i va dovedi până în ziua în care mici obiecte furate din casa familiei ucise sunt văzute în posesia lor şi lucrurile încep să fie puse cap la cap.
Din nou, „De ce?”. Poate pentru că şeful familiei era întruchiparea visului american, era prosper şi respectat? Poate pentru că copiii lui erau amabili şi generoşi, acele calităţi pe care de regulă ţi le pot da, în principiu, bunăstarea garantată? Să se fi simţit cei doi asasini priviţi de sus sau privaţi de ceva ce ar fi trebuit să le aparţină şi societatea americană nu le permitea? Să fi fost invidie pură sau conştiinţa unei inferiorităţi ancestrale? A fost violenţă oarbă, plan ticluit?…
„Nu ştie nimeni ce preţ am plătit pentru a scrie această carte. M-a ros până la os, aproape m-a ucis şi poate, într-un fel, chiar a reuşit asta”, mărturisea autorul unui bestseller ca „Mic dejun la Tiffany”.
Romanul Cu sânge rece, de Truman Capote, poate fi cumpărat online de la Elefant, Libris sau eMAG.