fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Decolare digitală cu David Hockney

1

6Artistul care şi-a văzut o lucrare vândută luna aceasta în Londra cu 3.4 milioane de lire sterline a deschis o expoziţie plină de culoare şi vibrând de tehnologie în însoritul Los Angeles.

Este vorba despre renumitul plastician britanic David Hockney, care umple Galeria Louvrer, aflată în imediata apropiere a plajei Venice, cu o explozie de nuanţe bogate, cuplate cu colaje fotografice şi instalaţii din combinaţii de obiecte obişnuite.

Este un adevărat eveniment pentru iubitorii de artă din oraşul american, întrucât David Hockney este faimos de patru decenii, de când făcea senzaţie cu “A Bigger Splash” şi continua cu seriile de ilustrări ale arborilor din Yorkshire.

7

Este interpretul desăvârşit, unic, al interacţiunii imaginii fotografice cu expresia artistică, astfel încât prezenta expoziţie este intitulată „David Hockney: Pictură şi fotografie” tocmai pentru a transmite mesajul că avem de-a face cu punctul acela în care fotogafia se prelungeşte în pictură, iar mesajele ambelor se descompun unele în altele până la a se contopi într-unul singur.

5„Cu 30 de ani în urmă abia am putut folosi aceste idei, dar numai cu ajutorul tehnologiei digitale poţi să decolezi în aria asta. Abia acum doi ani mi-am dat seama”, mărturiseşte artistul care la 78 de ani pare să înceapă o nouă epocă artistică. O atestă cele 28 de lucrări expuse în Oraşul Îngerilor şi care au fost realizate exact din momentul în care Hockney a avut revelaţia lumii digitale. Mai exact, în jurul unor colaje fotografice care înfăţişează artistic interacţiuni umane din interiorul sau exteriorul atelierului artistului sunt expuse lucrări de pictură care întregesc simbolistica alături de scaune şi mese.

Deşi nu se poate spune că tehnologia nu a fost dintotdeauna „o slăbiciune” pentru David Hockney, care s-a remarcat, de pildă, prin lucrarea „Pearblossom Hwy”, realizată în 1986, sau prin colecţia de schiţe iPad, „schimbările tehnologice sunt enorme în ziua de azi şi oamenii au încă multe de descoperit până la a le stăpâni”, spune artistul care adaugă că a ales să expună în Los Angeles pentru că „lumina este excepţională şi, chiar dacă nu ies prea mult, ştiu că undeva aproape pulsează un oraş sofisticat”. De care artistul deja profită: până la deschiderea expoziţiei realizase 65 de portrete ale oamenilor văzuţi în oraş şi pe care „îi lasă să stea liniştiţi pe un acelaşi scaun”.

2

3

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Departe, de Nicole Baart la doar 11 lei (58% reducere)

Next Article

Extraordinarul voiaj al unui fakir care a ramas blocat intr-un dulap Ikea, de Romain Puertolas

Related Posts

Total
0
Share