fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Fragment în avanpremieră din volumul „Calitatea democrației și cultura politică în România”, autor Vasile Brașovanu, Editura Adenium

Nouă apariție în colecția Colloquium a editurii Adenium: „Calitatea democrației și cultura politică în România”, autor Vasile Brașovanu

Cartea va fi lansată miercuri, 18 noiembrie, ora 17:00, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, în Pavilionul Central Romexpo, sala „Mircea Sântimbreanu”.

Vasile Brașovanu este masterand al Universităţii Bucureşti, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, specializarea Jurnalism politic. Este licenţiat în ştiințe politice la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași. Vine din rândul societății civile, fiind cofondator al unei organizații studențești ce se ocupă cu reprezentarea studenților și cu proiecte civice, culturale și sociale. Domeniile sale de interes sunt teoria democrației, atitudini și comportamente politice, comunicare politică. Este la început de drum în domeniul cercetării, articolele sale analizând conceptul de democrație în spațiul românesc.

Volumul „Calitatea democrației și cultura politică în România” reprezintă o binevenită interogare a rezidenței adevăratului spirit democratic, tezaurizat nu în instituțiile reprezentative ale statului, ci în societate. Numai aici se află garanția reușitei democratice a unui popor, pentru că nimic nu poate asigura libertatea perpetuă a națiunii mai mult decât permanenta responsabilizare a cetățenilor cu privire la destinul politic al comunității în care trăiesc.

brasovanu-copertaFragment în avanpremieră din volumul „Calitatea democrației și cultura politică în România”, autor Vasile Brașovanu, Adenium

„Cu cinci decenii în urmă, Robert F. Kennedy aprecia că fiecare dintre noi va fi judecat nu doar din perspectiva faptelor noastre făcute pentru a construi o lume mai bună, ci şi în funcţie de idealurile şi obiectivele care ne‑au ghidat efortul. Această lucrare a apărut tocmai din dorinţa de a încerca să identificăm dacă în România idealuri precum existenţa unei democraţii consolidate sau a unei culturi politice participative îşi pot găsi susţinători, pentru ca mai apoi să anime modul de viaţă nu doar al unui grup restrâns, ci al unei majorităţi care să se constituie într‑o adevărată forță cetăţenească.

În introducerea cărţii „Cum funcţionează democraţia”, Robert Putnam se întreba de ce unele guverne democratice reuşesc, iar altele eşuează. Deşi prezentul studiu nu este unul comparativ, pe parcursul capitolelor vom încerca să surprindem cauzele pentru care tot mai mulţi oameni din spaţiul public românesc se grăbesc să spună că România este ţara tuturor relelor, dacă o comparăm cu ţările civilizate.

Dorim să contribuim la înţelegerea modului de funcţionare a regimului democratic din România postcomunistă, analizând gradul de dezvoltare a culturii politice din spaţiul românesc al ultimilor 25 de ani. Sperăm ca lucrarea să ne conducă spre esenţa caracterului vieţii civice şi spre înţelegerea acţiunii colective.

(…)

Obiectivul general al studiului îl constituie analizarea legăturii dintre civismul unei comunităţi şi calitatea guvernării ei, dintre succesul guvernării democratice și gradul de apropiere dintre idealul comunității civice și societatea reală. Vom analiza astfel factori culturali precum încrederea socială, reciprocitatea, empatia, socializarea, cooperarea.

Fără cooperare, indivizii sunt neîncrezători, apatici, izolaţi, neputând să influenţeze sistemul politic. Prin cooperare, ei se pot constitui într‑un factor de control al puterii, ce îi poate responsabiliza pe aleşi prin acordarea sau neacordarea susţinerii politice.

Vedem așadar că organizaţiile voluntare pot crea indivizi mai competenţi şi mai eficienți din punct de vedere politic, pentru că aceştia acceptă cu mai mare uşurinţă cooperarea politică și acţionează mai des în vederea rezolvării problemelor comunităţii. Putem vorbi despre existenţa unui regim politic responsabil doar atunci când cetăţenii participă activ la treburile publice și când exercită presiuni ca să primească un răspuns pozitiv din partea sistemului politic, făcând corupţia tot mai puțin probabilă în spaţiul public.

(…)

Aşadar, în această lucrare, ne‑am propus să analizăm factorii ce determină calitatea democraţiei și dezvoltarea culturii civice din spaţiul românesc, luând în considerare patternurile existente.”

Acest fragment face parte din volumul „Calitatea democrației și cultura politică în România”, autor Vasile Brașovanu, apariție nouă în colecția Colloquium a editurii Adenium. Cartea va fi lansată miercuri, 18 noiembrie, ora 17:00, în cadrul Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură, în Pavilionul Central Romexpo, sala „Mircea Sântimbreanu”.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Mii de carti cu 45% reducere + carte cadou. Vezi voucherul

Next Article

Reducerile zilei. 11 noiembrie 2015

Related Posts

Total
0
Share