fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Fragmente din volumul „Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României”

Bookuria publică în exclusivitate fragmente din volumul „Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României”, prefațat de Alteța Sa Regală Principele Radu al României și editat de Daniel Șandru și Alexandru Muraru. Cartea a apărut la Adenium și va fi lansată la Salonul Internațional de Carte Bookfest vineri 3 iunie, începând cu ora 15:00, pe scena Agora din Pavilionul C5.

Evenimentul va avea loc în prezența ASR Principele Radu al României.

Despre carte:

Anul regalVolumul Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, prefațat de ASR Principele Radu al României, conține texte ce abordează aspecte privind istoria Casei Regale din România, precum și rolul pe care aceasta l-a avut de-a lungul timpului în viața socială și politică românească. Din punct de vedere publicistic, cartea deschide Anul Regal, când se împlinește un secol și jumătate de la fondarea Casei Regale și a statului român modern, anul care marchează întemeierea Dinastiei Regale și instituirea primei Constituții moderne a statului român. Cartea este coordonată de Daniel Șandru și Alexandru Muraru și poate fi precomandată la un preț special de pe site-ul Adenium. Volumul a apărut cu sprijinul Universității „Petre Andrei” din Iași.

Fragmente:

Alteța Sa Regală Principele Radu al României: „Este suficient să te uiți la statuia Regelui Carol și la Biblioteca sa, așa cum arată ele în anul 2016 în Piața Palatului Regal, ca să înțelegi că se poate construi o Românie curată și prosperă, delicată, dar solidă instituțional, pașnică, dar energică, elegantă, dar pragmatică, frumoasă, dar și puternică.

Familia Regală, fondată de Regele Carol I acum un secol și jumătate, este o instituție istorică de esență statală capabilă, precum fondatorul ei, să găsească astăzi și mâine modalități noi, flexibile, motivate și potrivite de a fi utilă.”

Mihai Firică: „Credința și viziunea unui tânăr asupra unui teritoriu necunoscut, descoperit pe hartă prin trasarea unei linii imaginare între Londra și Bombay, au făcut ca proiectul României moderne să se nască sub zodia celor mai frumoase cuvinte rostite de cel care avea să intre în conștiința românească drept Regele Carol I: Aceasta este o țară a viitorului!. Cu siguranță că erudiția, prestanța și patosul lui Ion Brătianu vorbind despre România au creat o puternică impresie pozitivă asupra Prințului Carol de Hohenzollern în acea istorică întâlnire în care i s‑a propus viitorului rege să‑și asume domnia unei țări asupra căreia planau atâtea pericole. Destinul României avea să se schimbe prin decizia luată după o atentă, dificilă și inspirată cumpănire, felul în care fondatorul Dinastiei Române a marcat istoria noastră.”

Daniel Citirigă: „O fotografie din 1910 a reginei Elisabeta așezată la războiul de țesut din biblioteca Palatului Regal din București, însoțită de mesajul (care îi poartă semnătura) Viitorul țării îl țese femeia, poate trece neobservată sau, cel mult, redusă la primul nivel de lectură pentru un ochi mult prea obișnuit să asocieze imaginea femeii, indiferent de rang și educație, doar cu rolurile și muncile din spațiul vieții private și de familie. Consecventă rolului și poziției sociale, regina Elisabeta adoptă adesea în scrierile sale un ton moralizator și pedant, identificat cu o atitudine conservatoare în privința rolului femeii, însă prin activitățile sale culturale a sprijinit femeile cu talent literar‑artistic și a contribuit la valorizarea muncii femeilor, având un evident rol educativ și emancipator.”

Gabriel Badea-Păun: „Imaginea intelectuală a lui Carmen Sylva, scriitoare de succes, protectoare a artelor și literelor ce părea să continue linia scriitoarelor regale de altădată Eleonora de Aquitania, Elisabeta a Ungariei și Margareta de Valois, puse la modă în istoria romantică de la jumătatea veacului al XIX‑lea, se va completa cu ținuta atipică și spectaculoasă pentru contemporani și mai ales pentru românii neobișnuiți cu o femeie cu suflet de artistă aflată în vârful unei ierarhii. Ea impresiona, seducea și producea un efect de scenă odată cu prezența în mijlocul oamenilor. A fost o regină care, așa cum spunea Elena Văcărescu, mergea de parcă ar fi dansat, călcând mereu în vârful picioarelor, iar pentru aparițiile în public inventase o adevărată scenografie, demnă de un regizor desăvârșit.”

Daniel Șandru: „Este virtutea moderației, pe care o văd drept cheie de boltă a evoluției Monarhiei în România, recuperabilă? Neîndoielnic, reflectând la prezența necesară a Casei Regale a României în societatea românească postcomunistă, răspunsul este unul afirmativ. Din acest punct de vedere, Majestatea Sa Regele Mihai I și membrii Familiei Regale înseamnă prezența acestei virtuți printre noi, cei care nu am cunoscut sau care am uitat beneficiul unei bune cunoașteri a istoriei. La momentul Jubileului Regal de 150 de ani, avem privilegiul de a regăsi contemporaneitatea unei table a valorilor a cărei continuitate este insurmontabilă. După cum avem posibilitatea de a identifica modalități care să ne arate cum ar putea fi ceea ce trebuie recuperat.”

Volumul Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României este disponibil atât în format tipărit, cât și eBook și va fi lansat la Salonul Internațional de Carte Bookfest, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României. Vor participa: Liviu Mihaiu, Ovidiu Nahoi, Doru Tompea și Alexandru Muraru. Evenimentul va avea loc vineri, 3 iunie, începând cu ora 15:00 pe scena Agora din Pavilionul C5 și va fi moderat de Daniel Șandru.

Cartea în format tipărit poate fi cumpărată și de la Elefant.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Mircea Cartarescu

Editura Humanitas ne da intalnire cu Mircea Cartarescu

Next Article
Cartea saruturilor

Cartea Saruturilor, de Iv Cel Naiv

Related Posts

Carti pdf

De cand cu interenetul asta si cititul a capatat noi modalitati de manifestare. Zilnic citim online stiri, articole,…

Total
0
Share