fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Lansare de carte: Anii frigului, de Dan Stanca

Anii frigului

Humanitas ne invita la Libraria Humanitas de la Cismigiu joi, 22 iunie, ora 19, la lansarea romanului Anii frigului de Dan Stanca, aparut recent la Editura Humanitas. La eveniment vor participa, alaturi de autor, criticii literari Andreea Rasuceanu si Angelo Mitchievici si scriitorul Radu Paraschivescu.

“Atlet al realismului ezoteric si campion al tristetilor metafizice, Dan Stanca este cel mai dostoievskian (si eliadesc) scriitor din peisajul nostru literar. De peste trei decenii se lupta narativ cu demonismul, erezia, vinovatiile naucitoare si ispasirile halucinante. Indiferent ca-i vorba de mistica, politica, sexualitate, de ocultism, legionarism, alcoolism, alchimie, gazetarie, simbologie sau guénonism, el alcatuieste frenetic scenografii fantaste, subrezite de ispite abisale, initieri morbide, deprimism hipnotic, hierogamii si hierofanii delirante. Proza lui pare ca rivalizeaza sufleteste cu lupta biblica din Vadul de la Peniel.

Imaginati-va, acum, un «Fenomen Pitesti» conjugal (cu o sotie tortionara), corelat cu destinul aiuritor al lui Sandu Tudor, stranietatea initiatica a gruparii Rugului aprins de la manastirea Antim, sculptori atinsi de «tipologia deznadejdii si deformarii», disparitii magice din puscaria Aiudului, socante inserturi erotice de tantrism punitiv, plus un final paradoxal – totul textuat cu sarcastica ambiguitate de personajul… Hector Noroaie! Altminteri, o lectie tulburator parabolica de ce poate insemna, in istorie, ca si in destinul individual, coincidenta contrariilor.” (Dan C. Mihailescu)

Dan Stanca s-a nascut pe 30 septembrie 1955 la Bucuresti. A debutat in 1992 cu romanul Vantul sau tipatul altuia si a publicat pana acum alte 23 de romane, printre care: Apocalips amanat (1997), Morminte stravezii (1999, aparut si in limba maghiara), Ultimul om (1999), A doua zi dupa moarte (2003), Noaptea lui Iuda (aparut tot la Editura Humanitas, 2007), Cei calzi si cei reci (2008), Jurnalul asteptarii (2014), Ghetsimani ’51 (2015), recompensate de-a lungul anilor cu trei premii ale Uniunii Scriitorilor din Romania, doua premii ale Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti si mai multe premii ale revistelor literare.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Ii urasc, ma!

Lansare de carte: Ii urasc, ma!. O antologie a pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Seicaru

Next Article
reduceri

Campanie Libris: 50% reducere la 5.000 de cărți (doar azi, 20 iunie 2017)

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share