fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Lansare de carte – “Facebook. Fabrica de narcisism” de Teodor Baconschi

lansare-facebook

Sambata, 28 februarie, la ora 17.00, in Libraria Humanitas de la Cismigiu, cu prilejul lansarii cartii Facebook. Fabrica de narcisism, luam la intrebari cea mai mare retea de socializare a lumii. Teodor Baconschi, Mircea Vasilescu, Vlad Tausance si Vlad Russo ne ajuta sa intelegem daca suntem martori la punerea in scena a unui noi revolutii a informatiei si cum arata ea in Romania. Este noua platforma publica doar o larma generalizata si naucitoare sau un ecosistem de comunitati care va deveni in timp stabil?

Sunteti pe Facebook? Reteaua a avut o forta de penetrare incredibila si a ajuns sa fie considerata un instrument contestatar redutabil. La final de 2014 erau 1,35 miliarde de utilizatori activi in lume si 7,8 milioane in Romania. In Facebook. Fabrica de narcisism, carte aparuta recent la Editura Humanitas, Teodor Baconschi completeaza datele statistice cu o analiza antropologica, prezentandu-si argumentele dintr-o perspectiva care s-a facut mai putin auzita, cea a dreptei intelectuale conservatoare. Delimitand trasaturile mediului nostru de comunicare preferat, Teodor Baconschi ne vorbeste, de fapt, despre societatea in care traim.

Acest eseu se afla in mainile dumneavoastra pentru ca sunteti sau veti fi un client al Facebook Inc. Aveti probabil propria pagina, ceea ce presupune ca sunteti fericitul posesor al unui computer, al unui smartphone, al unei tablete sau chiar utilizatorul lor alternativ. Am scris «fericitul posesor» pentru ca nivelul de dezvoltare al societatii noastre mentine aceste jucarii tehnologice intr-o zona financiar prohibitiva pentru foarte multi. Dorinta de aliniere a consumatorilor romani este direct proportionala cu nivelul mediu de trai: mai putini bani, mai multe fantasme. Patetismul acestor dorinte mi se pare firesc. Odinioara, obiectul visat era destinat unui consum personal, in orizontul ludic al reveriei egoiste. Acum, nu mai dorim jucarii pentru noi si cercul nostru restrans de amici r! eali, ci terminale prin care ne conectam, ipotetic, la intreaga lume.

Orice societate umana alcatuieste, redundant, o retea. Indivizii sunt reuniti in fratrii si asociatii diverse, valorile locuiesc laolalta intr-un imaginar mitico-religios menit sa stocheze memoria comunitara, ierarhia are o verticala cu etaje interdependente. Niciodata insa societatea umana nu a fost mai complexa si mai ascunsa de ea insasi decat acum. Si nu e vorba despre o crestere graduala a complexitatii asa cum se intampla cand roata carului devine cauciuc auto, ci despre o explozie cu indice ametitor, despre o supernova antropologica. (Teodor Baconschi)

Comunicat de presa Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Premii pentru toata lumea: reduceri garantate + sansa la tragerea la sorti

Next Article

Primavara cadourilor: carti ieftine si transport gratuit. Vezi noutatile

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share