În plină epocă a redescoperirii marilor biografii (poate cea mai bună dovadă sunt nominalizările curente la Premiile Oscar…), revine în prim-plan maestrul – după unii chiar creatorul – romanului biografic. Irving Stone a depășit toate frontierele documentărilor despre personalități uriașe ale umanității și le-a redat, stilizat, captivant, milioanelor de cititori care află cu nesaț atât de mult despre genialitatea care a luminat secolele și efortul gigantic din spatele ei.
„Agonie și extaz”, de Irving Stone. Michelangelo putea fi un pictor remarcabil – de la început își impresionase meastrul și impresionează încă, după mai bine de o jumătate de secol. Putea fi un artist de curte – marile familii florentine ale epocii abia așteptau să fie imortalizate în locuințe somptuoase și cripte asemenea. Dar focul său interior era sculptura; și nu oricum, cum se cuvenea, cu falduri și fuste, ci de dedesubtul formei, de unde Creatorul a dat măsura perfecțiunii corpului uman. Pentru cei care nu au știut că Michelangelo, artistul plastic reper al omenirii, și-a început drumul dramatic spre nemurire făcând autopsii la lumina lumânării, în completă ilegalitate, cartea lui Irving Stone este un punct de pornire către astfel de răspunsuri. Se citește pe nerăsuflate, iar cititorul care ajunge în Italia aflată și azi sub semnul marelui creator îi va privi lucrările altfel. „Începu să revadă imaginile tuturor operelor minunate pe care le crease. Le văzu, una câte una, la fel de limpede ca în ziua în care le făcuse, sculpturile, picturile și lucrările de arhitectură urmând una alteia la fel de repede ca anii vieții lui”.
„Comoara grecilor”, de Irving Stone. De când au fost spuse, poveștile despre Troia au marcat și influențat toți oamenii. Prin artă, prin simbolistică, prin filosofie sau pur și simplu prin lecții de viață, fiecare pământean știe, de veacuri, cel puțin un lucru despre marele război pornit cândva de la cea mai frumoasă femeie din lume. Mult timp, existența Troiei a fost un mit. Dar într-o zi, tânărul Henry Schliemann se îndrăgostea de o grecoaică, Sophia, pe care o lua de soție și, alături de ea, avea să descopere rămășițele Troiei. A fost un cadou uriaș pentru întreaga spiritualitate și istorie a lumii. Călătoria celor doi spre împlinirea acestui destin este o aventură fantastică, pe care Stone o spune magistral. Este poate exemplul perfect despre cum se poate transforma un vis ce pare nebunesc, irealizabil, într-un triumf nemuritor. Și mai ales ce patimă mistuitoare, aproape inexplicabilă, dispusă să provoace imposibilul, implică așa ceva. Ansamblu complex de arheologie, mitologie și fresce ale Europei de început de secol XX, „Comoara grecilor” este palpitantă și relevantă ca un film documentar.
„Bucuria vieții”, de Irving Stone. Astăzi, semnătura lui Van Gogh îl face bogat pe orice deținător. Pe timpul vieții marelui pictor, genialitatea te putea condamna la sărăcie. Ultimii zece ani din viața celui care a reinventat galbenul pentru toți oamenii sunt epicentrul unei cărți de un dramatism emoționant. Autorul nici nu adaugă mult la desfășurarea cutremurătoare a vieții uriașului artist, dar a descoperit pentru omenire toată înșiruirea de scrisori pe care Vincent i le-a trimis fratelui său, Theo. Este o lumină frontală direcționată spre temperamentul și modul de a gândi ale unui artist care fascinează astăzi până la sume amețitoare, în cadrul licitațiilor de artă, dar care era departe de toate acestea pe timpul vieții… era aproape discriminat, era marginalizat, era pauper și ducea într-un interior uman fragil un Everest de talent. Stone reușește să conecteze cititorul atemporal, indiferent de generație sau preferințe, la vibrația lui Vincent Van Gogh și a timpului său. De fiecare dată când îi privim lucrările, din spatele lor privește de fapt omul cutremurat de artistul din el.
Citiți!
Mai multe idei de cărți celebre găsești în categoria noastră de lecturi fundamentale.
„Talentul este ieftin; dedicarea este costisitoare. Te va costa viața”
„Omul nu ar trebui să devină artist pentru că poate, ci pentru că trebuie. Arta este doar pentru cei care sunt nefericiți fără ea”
„Cât de dificilă este simplitatea!”