fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Mic atlas despre fericire (recenzie la cartea “Oscar Wilde pentru blazați”, de Allan Percy)

oscar-wilde-pentru-blazatiAllan Percy – Oscar Wilde pentru blazați, trad. Anca Irina Ionescu, ed. Herald, 2014

99 de pilule de înțelepciune pentru fericirea de aici și acum

Eu aș spune că e vorba de mult mai multă înțelepciune dacă adăugăm și sfaturile lui Allan Percy. Autorul care comentează citatele lui Wilde este expert în coaching și în tehnici de îndrumare personală, așa că intervențiile lui în această frumoasă carte, oferită de partenerii noștri de la Herald, sunt mai mult decât un mare ajutor.

Unele citate din carte sunt cunoscute de publicul larg și le găsim peste tot pe internet, dar sunt și altele mai puțin cunoscute, dar la fel de importante. Însă ceea ce dă farmec volumului de față este fiecare comentariu dedesubtul pilulelor de înțelepciune, autorul reușind să fie clar, concis și să-și păstreze cumva umorul motivant necesar în dezvoltarea personală.

Ce pot eu să fac este să vă împărtășesc din aceste mostre înțelepciune… nu de la mine, de la Oscar Wilde și Allan Percy. Cele pe care le-am considerat mai importante (și utile pentru mine) sunt următoarele:

Spre exemplu, autorul comentează la citatul ”Banii nu aduc fericirea, dar ne oferă o senzație atât de apropiată de aceasta, încât este nevoie de un specialist foarte priceput pentru a le diferenția” că ”Alex Rovira, autorul lucrării Busola interioară și coautor al scrierii Norocul, explica în interviurile sale că banii nu corup o persoană, dar îi amplifică virtuțile sau defectele […] Cu alte cuvine: banii nu sunt nici buni, nici răi, în sine; reprezintă numai un vehicul pe care putem să-l utilizăm bine sau rău” (p. 14), concluzionând că banii ne spun cine suntem. Ei bine, voi ce credeți? Să ne amplifice banii calitățile sau le pierdem și pe acelea? E simplu de venit cu o părere, însă realitatea poate de multe ori să ne dea câteva palme. Putem fi buni atunci când avem un trai modest, iar banii mulți într-un moment de răscruce din viața ta pot să-și facă mai mult rău. Cert e că ar fi mult de discutat pe această temă, însă este frumos ceea ce ne spune Allan Percy și trebuie să ținem cont atunci când ne întâlnim cu oameni bogați, dar nefericiți.

Mi-a plăcut foarte mult și faptul că autorul s-a folosit de un discurs, filosofic l-aș numi, din filmul Iubire și moarte de Woody Allen, ca să vorbească despre dragoste și suferință. ”A iubi înseamnă a suferi. Dacă nu vrei să suferi, nu trebuie să iubești. Dar atunci vei suferi pentru că nu iubești. Așadar, a iubi înseamnă a suferi, a nu iubi înseamnă a suferi, a suferi înseamnă a iubi. A fi fericit înseamnă să iubești, așadar a fi fericit înseamnă să suferi, dar suferința te face nefericit; în concluzie, pentru a fi nefericit trebuie să iubești, sau să iubești ca să suferi, sau să suferi de prea multă fericire, sper că înțelegi” (p. 32)

Oscar Wilde, referitor la stilul personal, spune: ”În problemele de importanță vitală, stilul și nu sinceritatea este cu adevărat vital.” La care autorul oferă zece sugestii pentru a avea stil:

  1. Să ne cunoaștem punctele forte ale propriei personalități.
  2. Să punem în valoare ceea ce suntem, nu să presupunem ceea ce nu suntem.
  3. Să fim modești, dar fără falsă modestie.
  4. Să avem o atitudine pozitivă față de viață.
  5. Să fim binevoitori față de ceilalți.
  6. Să vorbim politicos și sincer.
  7. Să fim solidari cu alții.
  8. Să arătăm flexibilitate față de punctele de vedere ale altora.
  9. Să încasăm loviturile cu creativitate.
  10. Să nu ne plângem niciodată în public. (p. 88)

De asemenea, găsim sfaturi referitoare la problemele noastre zilnice precum trăirea în trecut care nu trebuie să se întâmple fiindcă ne distruge viața. Trebuie să trăim prezentul, deoarece trecutul s-a dus, iar viitorul nu se știe ce aduce.

Pentru a ieși din rutina zilnică avem nevoie se obiceiuri noi, de cunoștințe noi, de-a încerca ceva nou, de-a merge mai departe și a recunoaște că ne-am schimbat, de a evita oamenii ”plicticoși”, cum îi numește Wilde, și a sta pe lângă oamenii ”încântători” (care discută idei, nu bârfe, care nu se plâng de viața lor și nu critică pe alții, care te fac să râzi atunci când ai nevoie, etc.), să ne bucurăm de momentele unice din viață fiindcă de multe ori fericirea se află în ele, etc.

O carte plină de farmec pe care o recomand cu drag!

Emilia Zăinel

Cartea poate fi cumparata si online, cu reducere, de aici.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Ai ce sa citesti! Peste 15.000 de carti cu reducere + transport gratuit

Next Article

Top 50 Bestselleruri Nemira la Bookfest 2014

Related Posts

Total
0
Share