fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Mirosul fetid al lipsei de scrupule („Băieţii isteţi: Asalt pe Wall Street”, de Michael Lewis)

Michael Lewis demostrează din nou, cu „Băieţii isteţi: Asalt pe Wall Street”, că este un povestitor de excepţie. Are abilitatea de a umaniza concepte complicate. De data aceasta, calităţile se relevă în felul în care pătrunde direct în miezul sistemului financiar de pe Wall Street, detectându-i corupţia, criminalitatea şi degradarea morală, toate puse în seama bancherilor şi a politicienilor de la Washington.

Cumpara cartea cu reducere de aici.

baietii-isteti-asalt-pe-wall-streetRând pe rând intră în scenă dezinformarea, trădarea, centrifuga ticăloşiei prin care toţi cei de pe Wall Street îşi înşeală clienţii (porecliţi „muppets”). Mirosul emanat din străfundurile băncilor, fondurilor de investiţii şi portofoliilor financiare dubioase este ca un smog toxic ce acoperă sistemul capitalist în chiar miezul său. Caracterele dezvăluite de Lewis sunt respingătoare tocmai prin prefăcătoria extremă care le îndeamnă să-şi spună chiar şi lor însele că totul este bine şi că omul obişnuit este protejat. „Este un ecosistem clădit pe o ţeavă spartă de pe Wall Street. Avem în faţă manipulatori de acţiuni care jupoaie piaţa. Ei plătesc în monedă forte pentru a achiziţiona uneltele cu care îi jupoaie apoi pe investitori; este un sistem menit să extragă taxe de la aceştia”, arată Lewis.

Cititorul obişnuit poate crede că piaţa acţiunilor este controlată de principii liberale, tipice pieţei libere, cu vânzători şi cumpărători care folosesc cele mai eficiente metode pentru a face tranzacţii. Cetăţenii americani şi-au pus speranţele în buna credinţă a giganticelor agenţii birocratice menite să le apere interesele şi care funcţionează din taxele lor pentru a lupta pentru ei pe pieţele financiare. Cartea lui Lewis demonstrează că ei nu au fost atenţi la felul în care au venit crizele una după alta, în care sunt tipăriţi bani într-un ritm nebunesc, în care este încurajată speculaţia de toate felurile şi în care este trecută cu vederea criminalitatea financiară atunci când se petrece la cei „prea mari ca să cadă”. „Băieţii isteţi: Asalt pe Wall Street” este cu atât mai articulată şi mai veridică cu cât Lewis a făcut parte din sistem, lucrând pentru Salomon Brothers în anii 80. Şi pare să spună că nimic nu s-a schimbat şi că lecţiile (şi regulile feroce) rămân în continuare neschimbate, în interiorul unei culturi „fără scrupule, a lăcomiei, obtuzităţii, ignorării principiilor şi profitării cu rapacitate de orice slăbiciune a pieţei sau a clienţilor”.

Cartea lui Michael Lewis atinge un nerv nu doar din perspectiva dezvăluirilor sinistre, ci şi pentru că introduce în lupta cu această reţea hidoasă un erou cu care publicul poate empatiza: Brad Katsuyama, un tânăr bun la suflet şi manierat care are origini canadiene şi se ia la trântă cu „fiara”. Este un personaj care nu acceptă ceea ce vede, nu se mânjeşte în contact cu mâzga şi nu cedează. În final, în buna tradiţie a eroului american tipic, Brad nu-şi va fi vândut sufletul pentru un dolar, chiar dacă „nimeni nu dă doi bani”.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Carte CADOU: "Nu-i usor sa spui adio", de Raymond Chandler

Next Article

Năvala presei în mecanica cuantică („Einstein’s Dice and Schrödinger’s Cat”, de Paul Halpern)

Related Posts

Total
0
Share