fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Nevinovatul, de John Grisham

Mulţi spun că, dacă ar fi trăit în Oklahoma, mai exact în orăşelul prăfuit Ada, Kafka ar fi avut ce scrie despre sistemul judiciar de aici. Şi asta pentru că Ronald Keith Williamson a fost judecat, condamnat eronat, apoi exonerat de o crimă. Dennis Fritz, un amic al lui, a fost de asemeni judecat, condamnat, apoi exonerat de aceeaşi crimă. Mai departe, cu aceleaşi dubioase practici de investigaţie (care au inclus ca probe… visele şi mărturiile unor turnători veroşi, condamnaţi şi ei), a fost susţinut în instanţă cazul uciderii unei alte tinere. Doi bărbaţi, Tommy Ward şi Karl Fontenot, au fost condamnaţi pe baza acestor probe, nu şi exoneraţi ulterior. Deci, ce se întâmplă în Ada, oraşul în care sistemul „poate toca mărunt şi cele mai dure nuci”?

Nevinovatul

La momentul apariţiei cărţii Nevinovatul, Bill Peterson, procurorul din localitate care s-a ocupat de ambele dosare de omor, era încă în funcţie. Ce avea „în spate”? Munţi de martori, depoziţii, dovezi mai mult sau mai puţin concrete, proceduri etc, toate menite să devoaleze ce s-a întâmplat cu tânăra care fusese ucisă în propria casă. Pentru a „face lumină” şi a obţine, pare-se, o condamnare „rapidă”, Procuratura a „încălcat” regulile, afirmă autorul, torturându-l pur şi simplu pe un Williamson care nu avea (după cum a dovedit exonerarea ulterioară) altă vină decât că „o luase razna” când i se terminase cariera sportivă. Se ştia în tot oraşul că bea vârtos, că devenise paranoic, deraiat de-a binelea (o perioadă, de pildă, a refuzat să discute orice nu era direct legat de preşedintele SUA), consuma droguri etc. Din păcate, aces om „a fost la îndemână” pentru acuzatorii care într-o primă instanţă au reuşit, cu „dovezi” dintre cele mai stranii, să convingă judecătorii că acesta este făptaşul!

Mai mult, acelaşi Kafka poate fi invocat ca şi când ar fi „desenat” scenariul apărării, din nefericire cât se poate de real: Barney Ward, avocatul desemnat de curte al lui Williamson, este la primul caz de acest fel. Este pe cât de controversat, pe atât de… orb; de-a binelea. Când cazul ajunge la examinarea vizuală a probelor, asistentul îl lasă baltă. Mai examinează ceva în numele acuzatului dacă poţi! Fireşte că pe parcurs a uitat să prezinte dovezi cruciale în favoarea clienatului său. În final, a fost înlocuit. Williamson a fost, aşadar, iniţial condamnat pe nedrept, executând ani de puşcărie nevinovat, în închisori sinistre pe care Grisham ni le prezintă în toată oroarea lor. Procesul prin care a fost exonerat se mai poate numi „a se face dreptate”?

Cartea Nevinovatul, de John Grisham se gaseste cu reducere la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Pana la 89% reducere la toate cartile Humanitas + transport gratuit. Doar azi, 21 octombrie 2015

Next Article

Au inceput inscrierile la concursul Teatrart – prima editie

Related Posts

Total
0
Share