fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Pânza de păianjen (recenzie la cartea ”Magicianul”, de John Fowles)

magicianulJohn Fowles – Magicianul, trad. Livia Deac și Mariana Chițoran, ed. Polirom, 2013

John Fowles nu mai are nevoie de nicio prezentare, este un autor foarte important, apreciat și unul dintre favoriții mei. Mi-a plăcut foarte mult și ”Colecționarul”, dar volumul de față este, după părerea mea, o capodoperă.

Cu toate că „Magicianul” are un număr destul de impresionant de pagini, mi-aș fi dorit să nu se fi terminat atât de repede. Mi-a plăcut foarte mult și a devenit una din cărțile mele de suflet. Fowles este un magician al psihologiei umane, aș spune, dacă mă gândesc cât de bine ”s-a jucat” cu personajele sale, aflându-se aici în persoana enigmaticului miliardar Maurice Conchis. Dacă așa se numea. Fiindcă realitatea pe care o percepem în mod normal într-o carte, aici este răsturnată la 360°, iar personajele au duble sau triple roluri. Mai puțin Nicholas d’Urfe, personajul principal care, așa cum l-am perceput eu, este un șoarece prins într-o capcană mai mare unde mereu are iluzia că el câștigă.

Nicholas este profesor de limba engleză în Anglia și își dorește să părăsească țara pentru o nouă experiență. Prin intermediul British Council își găsește un post de profesor de limba engleză pe o insulă din Grecia, Phraxos, la Liceul Lord Byron. Nu exact ceea ce se aștepta, dar măcar schimbă ceva. Înainte să plece o întâlnește pe Alison, o australiancă zbuciumată la propriu și la figurat, care îi schimbă puțin viața, dar nu atât de mult încât să nu plece. Drumurile lor se vor mai intersecta, însă, la Atena, ea ajungând stewardesă, el profesor pe o insulă în aparență plictisită.

Nici predecesorul lui, Mitford, nu dorește să-i spună cum stau lucrurile pe-acolo, doar îl avertizează să aibă grijă la Salle d’attente. Avea să afle mai târziu ce înseamnă și ce mister ascunde acest loc.

Pe insulă viața este plictisitoare până când, atras de o parte a insulei, Bourani, dă peste casa lui Conchis, un loc unde nimeni nu îndrăznește să vină din cauza reputației acestuia (presupunându-se că ar fi colaborat cu naziștii în Al Doilea Război Mondial). Încet, încet, devine tot mai atras de acest om bogat și de misterele lui, și începe să piardă fiecare final de săptămână în casa lui Conchis unde are impresia că știe ce se întâmplă, dar mereu este indus în eroare. Fiindcă, la un moment dat, apar zeițe și zei, scene incredibile se întâmplă, parcă o altă realitate a fost creată de Conchis. Intră în scenă și Lily, care se dovedește a fi o actriță englezoaică, mai târziu și sora ei geamănă, Rose, amândouă având menirea, alături de alți actori permanenți, să îl introducă într-o altă lumea pe Nicholas. Și chiar, încetul cu încetul, acesta se vede prins într-o pânză de păianjen de unde nu mai are ieșire. ”Eram în pat, în pijama, hainele erau împăturite pe scaun. Se făcuse ziuă, dar era foarte devreme, apăruseră primele raze de soare în vârful pinilor de afară. […] Ședeam pe marginea patului. M-a cuprins o imensă rușine, mă simțeam umilit de a mă fi aflat gol în fața lui Conchis, de a fi în deplina lui putere și poate și mai rău, poate că au fost de față și alții, poate Julie. Mă vedeam întins acolo, total descoperit, răspunzând fără ascunzișuri la întrebările lui Conchis și ceilalți din jur distrându-se pe socoteala mea. Cred că și pe Julie o hipnotizaseră și de asta nu poate minți” p. 261

Conchis se dovedește un adevărat magician, iar toate lucrurile pe care le face sunt reale, nu doar simple trucuri menite să distragă atenția. Fiindcă limitele sale sunt peste puterile de gândire ale profesorului semi-intelectual englez. De aceea el devine candidatul perfect pentru a fi aruncat, mai mult mental decât fizic, dintr-o farsă într-alta. Și chiar atunci când crede că l-a învins pe Conchis, suferă o mare lovitură. Personaje mitologice, povești ireale ale lui Conchis, dragostea pentru prefăcuta Lily, sau Julie, sau alt nume pe care pare să-l aibă, urmărirea la orice pas a vieții intime, toate acestea îl fac pe Nicholas să ajungă în pragul disperării. El își dă seama că jocul acesta pe care l-a început mai mult din curiozitate, apoi fiind împins în el cu forța, nu pare să se mai termine niciodată. Poate doar la nivelul mutării fizice a pieselor de șah, nu și a mutării lor mentale.

Ar fi multe de spus, dar simt că această carte ar trebui să intrige pe fiecare, să facă ceea știe ea mai bine, să acapareze, să impresioneze, să schimbe percepții și să dea de gândit. Un roman extraordinar care m-a impresionat extrem de mult prin complexitatea lui, prin originalitate și prin acel ceva pe care îl au autorii foarte mari.

Emilia Zăinel

Cartea poate fi cumpărată și online, cu reducere, de la elefant sau de la libris (transport gratuit)

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lecția Două Poteci: ”Imaginaţia, când îşi găseşte cea mai bună exprimare, oferă satisfacţii uriaşe”

Next Article

Reduceri eBooks: 10 edituri cu pana la 60% reducere

Related Posts

Total
0
Share