fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie: Ghidul unui călugăr pentru a fi fericit, de Gelong Thubten

Ghidul unui călugăr pentru a fi fericit

Ghidul unui călugăr pentru a fi fericit este cartea scrisă de călugărul budist Gelong Thubten ce a apărut anul acesta la Editura Bookzone în traducerea Mariei Dosei.

Țelul nostru, al tuturor, este să fim fericiți și să ocolim durerea, suferința. Numai că atât timp cât căutăm fericirea în afara noastră, în lucrurile materiale, nu facem decât să ne îndepărtăm și mai mult de ea.

Fericirea, acest obiectiv măreț și oarecum volatil sub ochii noștri, pare a fi foarte ușor de atins atâta vreme cât învățăm să practicăm meditația. Cum vom face asta ne învață Gelong Thubten, călugăr budist de mai bine de 20 de ani, cel care la 21 de ani avea o viață dezordonată și plină de excese în New York, orașul ce nu doarme niciodată. În acest haos exterior și interior, foarte bolnav fizic dar și măcinat interior, Thubten are intuiția că este pe un drum greșit și trebuie să facă ceva spre a-și găsi pacea interioară și pentru a-și redobândi sănătatea pierdută. Așa ajunge într-o mânăstire budistă din Scoția și descoperă cu pași mici încâlciți deseori de atacuri de panică, deznădejde și descurajare, că nimic nu este atât de greu atât timp cât ai un bun mentor și ești perseverent: „Nu mai trăisem niciodată retras un timp atât de îndelungat și nu mi-a fost deloc ușor. Îmi amintesc că mă simțeam ca și cum aș fi fost supus unei operații pe cord deschis, fără anestezie: singur, în colțul meu, în compania celor mai dureroase gânduri și amintiri, fără cale de scăpare sau alte diversiuni. Acest gen de izolare reprezintă o metodă radicală de practicare a meditației și este aplicată în mod tradițional în mai toate mânăstirile budiste din Tibet. Mediul stimulant și programul intens constând în sesiuni prelungite de meditație îl obligă pe practicant să cadă la înțelegere cu propria minte. Uneori mi se părea a fi cea mai frumoasă perioadă din viața mea, care la final s-a dovedit o lecție complexă despre fericire. Am învățat că fericirea este o alegere, ceva ce putem găsi chiar în noi.”

Cartea lui Thubten curge lin, izvorâtă din liniștea interioară și nu face decât să ne ghideze printr-un labirint interior, meditând și conștientizând ceea ce ni se întâmplă. De exemplu, atunci când ne spălăm pe mâini, o  facem mecanic. Dar dacă ne gândim la aroma săpunului (să spunem că folosim săpun de trandafir), ne concentrăm pe acel moment și ne putem aduce chiar aminte de grădina bunicii plină de trandafiri. Și tot așa, nenumărate exemple, ne fac să privim lucrurile și din altă perspectivă și să conștientizăm clipă de clipă ceea ce se întâmplă cu noi. Sinele tău vulnerabil, rănit și nesigur se va descoperi cu ajutorul meditației, practicată la început pentru 10 – 15 minute apoi pentru intervale de câteva ore.

Thubten scrie cu ușurință și din cauză că își dedică energia și timpul semenilor lui, ținând cursuri de meditație în școli, în universități, în spitale, în inchisori și în multe alte medii de lucru cu un ridicat nivel de stres.

Își amintește că nu s-a simțit prea în largul lui atunci când a ținut pentru prima dată curs de meditație în închisoare și ne îndrumă cum să transformăm negativitatea: „Emoțiile negative iau naștere din trei deprinderi “nesănătoase” ale minții: dorința, furia și confuzia. Ele stau la baza experiențelor emoționale neplăcute precum gelozia, teama, îngrijorările și a multor alte sentimente nocive.”

Ar fi foarte multe de scris despre această carte ce m-a surprins în mod plăcut (făcând abstracție de greșelile de tehnoredactare, singurul minus al acestei cărți) și este potrivită în mod special celor ce iubesc psihologia, celor care își dau silința să înțeleagă ce se petrece cu ei dar și ce se întâmplă cu cei din jurul lor. Sigur, sunt și idei ce poate nu ne sunt străine, cum ar fi interpretarea timpului petrecut în mall. Cu cât un om petrece mai mult timp la cumpărături, cu atât caută să umple mai multe goluri interioare. Și invers, desigur. În aceste condiții, societatea nu are nevoie de oameni fericiți, echilibrați, împăcați cu ei înșiși pentru că aceștia nu consumă atât de mult, nu se înconjoară permanent de lucruri materiale și nu caută fericirea doar în exterior.

Thubten scrie și despre compasiune, altruism și iertare și despre multe alte lucruri.

Vă las pe voi să le descoperiți în această carte minunată, să vă pierdeți și să vă regăsiți, să reflectați la modul cel mai serios asupra efemerității și să încercați să vă conectați la realitate.

Lectură cu folos!

Cartea Ghidul unui călugăr pentru a fi fericit, de Gelong Thubten poate fi comandată cu reducere de aici

Silvia Filip
Total
1
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
promoție

Promoție Libris: 500 de cărți cu 50% reducere

Next Article
Black Friday de Vară

Black Friday de Vară - reduceri de până la 90% la cărți și alte produse

Related Posts
la Curtea lui Urmuz
Citește mai mult

Alte „vederi” de la Curtea lui Urmuz

În continuarea  seriilor publicistice Vedere din Dealul Olarilor  (cu totul, 3 volume, apărute la editura bucureșteană  Ars Docendi,…
Lykantropie
Citește mai mult

Lykantropie și Poezie

Trăind în zona boreală, cu stepe și păduri întinse, strămoșii noștri au avut ca dușman natural lupul, animal…

Total
1
Share