fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Dragoste și ură, de Rhidian Brook

Dragoste și ură

Dragoste și ură – o carte deloc ușoară, dar cu un subiect care ar trebui să ne intereseze oricând.

Nu este ușor pentru generația actuală de public să-și imagineze că nu cu multe decenii în urmă Germania era un stat învins, prăbușit, ras de pe fața pământului de bombardamente, falit și pedepsit de o lume întreagă. Ceea ce se vede astăzi a (re)pornit de la zero în 1945 cu o „denazificare” care l-a pus pe fiecare cetățean în fața oglinzii din perspectiva colaboraționismului cu regimul suprimat printr-un război mondial. „După ce completau un chestionar cu întrebări, erau împărțiți în trei grupe: negri, gri sau albi, cu nuanțe intermediare interminabile”. Fără să pătrundă în spiritul oamenilor, chestionarul nu era decât o unealtă care lăsa loc de eterne suspiciuni în dreptul fiecărui cetățean german.

Colonelul Lewis Morgan ajunge în această lume de ruine și de spirite frânte cu dorința aprigă de a reconstrui, în special partea britanică. Este un idealist care crede că poporul german a fost asuprit mai întâi de Hitler, apoi de Aliați. De aceea le permite arhitectului Herr Lubert și fiicei sale să rămână să locuiască în casa pe care o cumpără. Decizia uluiește, iar pe soția lui Lewis, Rachael, care încă jelește moartea fiului lor, ucis într-un bombardament german, o șochează. Pe străzi, cadavrele încă sunt scoase de sub dărâmături, unele dintre ele îmbrățișate…

Dar Rachael este britanică în toată fibrele sale și acceptă situația atât timp cât germanii din casa ei rămân în partea lor de locuință și nu încearcă să „fraternizeze” cu noii proprietari. Această atitudine îl pune într-o situație delicată pe celălalt fiu al familiei Lewis, Edmund, care face eforturi de a se adapta la noul popor. „Nu încerca să fii amabil – acest lucru este văzut ca o slăbiciune. Ține-i pe germani la locul lor. Nu arăta nici ură; germanii ar fi flatați. În final, germanii sunt răi”, evaluează Rachael, dar sfaturile sale nu ajung, din fericire, la tânărul și inocentul Edmund.

Casa de pe Elba devine, în aceste condiții, un spațiu în care urmează să fie testate prejudecățile, temerile, emoțiile. Ambientul psihologic este opresiv, claustrofobic aproape, bântuit de umbre, fantome și suspiciuni. Familia arhitectului nu-i scapă din ochi pe englezi – tatăl își jelește încă soția ucisă de război, iar fiica, Freda, în vârstă de 15 ani, este un munte de resentimente și ajunge să-și „marcheze teritoriul” turnând urină pe podeaua camerei lui Edmund.

Când cercul începe s-o strângă pe Rachael, iar femeia se îndreaptă afectiv spre arhitect, chiar și acest impuls este denaturat. Oare pe locul acela alb unde a fost un tablou era imaginea lui Hitler? Cine este Lubert de fapt?…

Cumpără cartea Dragoste și ură, de Rhidian Brook de la Elefant, Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Elif Shafak vorbește despre războiul regimului Erdogan cu literatura turcă

Next Article
Libris

Minim 20% reducere la orice carte de la Libris

Related Posts

Total
0
Share