fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Insula morții, de Asa Avdic

Insula morțiiInsula morții – oglindă a provocărilor majore pe care psihicul unui tânăr le are de îndurat într-o lume teribilă – competitivă până la măduvă și cu un sistem de „lege a junglei” care nu ucide fizic, ci anihilează psihic – cartea de debut a jurnalistei Asa Avdic vine să cotropească clipa cititorului.

Agatha Christie se află la un punct de întâlnire cu George Orwell într-o poveste care tulbură în profunzime. Povestea se petrece în Suedia anului 2037. O lovitură de stat a dus la instituirea unei legi marțiale și la transformarea țării într-un soi de protectorat aflat sub egida unei entități internaționale. Așadar, din „modelul” dictaturilor personale s-a trecut în cel al „dictaturilor” suprastatale, globale, firește, ca de obicei când autoritarismul trebuie înghițit pe nemestecate de mase, și aceasta frumos ambalată într-un nume atrăgător: Uniunea Prieteniei.

Anna Francis este un funcționar singuratic, o tânără înstrăinată de familie (deci fără un suport psihic, element foarte important în derularea ulterioară a evenimentelor), care primește o ofertă de job mai puțin obișnuită din partea celui numit Președintele. Este vorba despre un proiect secret care vizează de fapt o testare extremă a capacităților de a deveni lider. Proiectul RAN este, în fond, un exercițiu psihologic creat special pentru a identifica nu neapărat cine este apt pentru un nou job, ci persoana care, odată intrată pe post, poate să-l „ducă”.

Așa ajung candidații pe o insulă izolată, iar rolul Annei este acela de a se preface moartă, ucisă mai precis, astfel încât să poată observa care este cel mai capabil să gestioneze neașteptata traumă. Evident, planul inițial ia o întorsătură de groază, are loc o crimă reală și de aici, eroina împreună cu cititorul intră într-un tunel al suspiciunii și al paranoiei duse la extrem.

Cartea Insula morții este un fascinant tur de forță nu doar din perspectiva complotului original și bine strunit litarar, ci și prin prisma problemelor de acută realitate pe care le pune. În lumea corporatistă și sub presiunea neîncetată a social media, cine mai este la adăpost de paranoia? Cine mai reacționează proporțional cu provocările de fiecare zi când totul se reduce la imagine (decisă, ca repere, de alții…), de multe ori chiar în detrimentul profesionalismului?

Când intră în jocul sinistrul, Anna Francis este deja extenuată de tot ce a trebuit să depășească pentru a ajunge într-un anumit punct. Din nou este chemată pentru a fi utilizată ca o simplă unealtă într-un plan al altora. În timp ce-și face bagajele pentru a pleca pe Insula Isola, tânăra se gândește la prețul afectiv pe care a trebuit să-l plătească pentru a „reuși în viață”: relația cu familia, în special cu bunica ei dragă, care are grijă de fiica Annei, „o fetiță care de multe ori nu mai știe dacă are o mamă”.

În nebunia generată de crima de pe insula pustie, Anna are de căutat răspunsuri. Interioare și exterioare. Trecutul o bântuie, prezentul o copleșește, iar absența temporară a unei viziuni pentru viitor îi zdruncină din temelii toate convingerile.

Romanul Insula morții, de Asa Avdic poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Esteto sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
recomandări

Recomandările zilei - 20 iunie 2018

Next Article
Doctrina Vibraţiei

Freamătul Inimii spirituale - Doctrina Vibraţiei în śivaismul caşmirian

Related Posts

Total
0
Share