fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Recenzie la cartea Podul de lut, de Markus Zusak

Podul de lut

Cu „Hoțul de cărți”, Markus Zusak devenea un autor de bestseller. Cu Podul de lut, literatura pe care o propune intră în zona unui tip de imaginație macabră care demonstrează nu doar o percepție ieșită din comun, ci și o stăpânire perfectă în fața morții – chiar dacă aceasta este doar un element de ficțiune admirabil măiestrit. Iar rezistența cu succes are un singur nume: construcția.

Roman al unei teribile adolescențe, cu accente de tragedie interioară, Podul de lut al lui Zusak intră în mințile și inimile unor personaje pe cât de puternice, pe atât de expuse. Cinci frați edifică o relație pironită în moartea mamei lor, Penelope, care a suferit de cancer. Sunt remarcabile scenele aferente acestui episod, în care autorul știe să pună detaliu tragic și introduce moartea ca element… viu: „A început să ne părăsească în acea dimineață și moartea se muta în loc”.

Povestită de fratele cel mare, Matthew, narațiunea curge ca printr-o apă mâloasă într-o lume a adolescenței private cam de de toate – de afecțiune, de pâine pe masă, de lumină, de educație. Frații par la marginea societății, văd filme proaste și sunt înconjurați de animale de companie cu apucături la fel de rebele ca ale lor, colecționate de Tommy direct de pe stradă. Sunt ori furioși pe toată lumea – îi spun tatălui „Criminalul” – ori complet distrași. Din nou un capitol la care excelează Zusak este descrierea unuia dintre frații mijlocii, Clay, enigmatic, cuminte, tăcut, un mister. Își petrece timpul privind o monografie de Michelangelo sau plimbându-se la nesfârșit pe pistele unui stadion. „Pentru ce se antrenează fratele nostru era un mister și pentru el, și pentru noi. Aștepta ziua când urma să-și dea seama”, povestește Matthew. Din această penumbră aparent fără sens, Clay va intra direct în prim-planul acțiunii, devenind în final personajul principal, primul chemat să edifice refacerea relației de familie între frați atât de diferiți (Rory este un bătăuș consacrat, iar Henry nu se gândește decât la petreceri.

De când a murit mama băieților, tatăl lor a trăit pe marginea unui râu. Într-o zi reapare și le cere fiilor săi să-l ajute să facă un pod. Decizia inițială a lui Clay de a-și ajuta tatăl, detestat copios până atunci, este percepută inițial ca o trădare. Ce se întâmplă ulterior este un întreg proces, dificil, marcat de tensiuni, anevoios, către edificarea, la nivel simbolic, a unei punți de legătură între cei vii și apoi cu memoria celor plecați. Romanul lui Zusak rămâne, înainte de orice, o parabolă; are ca piesă principală moartea și drept concluzie finală renașterea prin reconstrucție.

Cartea Podul de lut, de Markus Zusak, poate fi cumpărată online de la Elefant, Cartepedia sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Book Alert

Book Alert la Cartepedia - reduceri de până la 50%

Next Article

Guvern global controlat de o corporație?

Related Posts

Total
0
Share