fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Printre tonuri cenușii, de Ruta Sepetys

Printre tonuri cenușiiPrintre tonuri cenușii – o carte de debut este un act de curaj din partea autorului și unul de pasiune de a citi din partea publicului. Printre tonuri cenușii bate la ambele porți – și la popularitate, și la densitate – fiind greu de lăsat din mână, în principal grație unei fluidități remarcabile.

„Am devenit simpli alimentatori de intestine, trăind din mizerie și putreziciune”, este punctul șocant din perspectiva imaginii în jurul căruia se țese o poveste acaparantă. Pentru că în răstimp de doar câteva săptămâni, o tânără trece de la a fi fiica unui reputat universitar lituanian la statutul de muritor de foame, exploatat într-un univers în care demnitatea nu mai există și martor al unor cruzimi aproape de neimaginat. Autoarea nu lasă cititorul să se pregătescă pentru acest imens salt în întuneric, mai precis în tabăra de muncă a NKVD (poliția secretă sovietică), în care Lina și familia ei au ajuns după ce nici nu apucaseră să-și facă bagajele. „M-au săltat în cămașă de noapte”, debutează teribila poveste.

Călătoria este epică și de un umanism sfâșietor. Duce de la viața tihnită a unei familii de clasă mijlocie din Lituania direct în iadul gulagului, la Trofimovsk, aproape de Cercul Polar. Genocidul este sinistru și deplin, cu accente care pe alocuri sunt greu de gestionat mental și afectiv de către cititorul modern. Pe de altă parte, felul în care o adolescentă descrie iernile siberiene în acele condiții de sălbăticie în care ofițerii NKVD păzeau la ușă tăierea cordonului ombilical al unei noi victime a gulagului este ca o tragere de cortină peste o lume înfiorătoare.

Țările baltice au dispărut de pe hartă în 1940 și nu au reapărut decât după destrămarea URSS, în 1990. Majoritatea celor trimiși în lagărele lui Stalin au pierit, iar supraviețuitorii au fost urmăriți în permanență de KGB decenii la rând, pentru ca nu cumva poveștile lor să „răsufle”. Personajul Lina ține un jurnal și desenează, toate aceste hârtii compromițătoare fiind ascunse într-un borcan, cu speranța tinerei că mărturia sa va vedea lumina zilei cândva.

Nu se poate crea o carte de o asemenea anvergură fără adresabilitatea către tineri, din moment ce povestea este spusă de o adolescentă. Așa intră în ecuația mesajului devotamentul pentru patrie și familie, pentru valorile naționale, sentimentul de mândrie care alimentează puterea de a supraviețui și care nu a fost valabil doar pentru Lituania. De altfel, aceasta este componenta universală a cărții. Rezistența în fața colosului sovietic a existat fără granițe de spațiu și timp în tot fostul lagăr comunist, din Polonia până în Cehia. Așa se impregnează povestea Linei de povestea tuturor celor care au fost uniți cu ea într-un destin tragic, dar cu însemnătate la scara istoriei. Iar la urma urmei, acolo unde autoarea trage linia, se întrezărește iubirea primară și profundă pentru camaradul de suferință, pentru colegul de supraviețuire, indiferent de naționalitatea lui.

Greu de citit și la fel de greu de lăsat, volumul de debut al Rutei SepetysPrintre tonuri cenușii intră în literatura contemporană ca o orchestră simfonică.

Romanul Printre tonuri cenușii, de Ruta Sepetys poate fi cumpărat cu reducere de la Elefant, Libris, Esteto sau Cartepedia.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Books50

50% reducere la mii de cărți (doar azi, 4 iulie 2018)

Next Article
Visul lui Einstein și alte eseuri

Visul lui Einstein și alte eseuri, de Stephen Hawking (Editura Humanitas, 2018)

Related Posts

Total
0
Share