fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Unul dintre noi minte, de Karen McManus

Unul dintre noi minteDe anul acesta, Editura Herg Benet a trecut la un nou nivel și ne aduce și cărți inetersante ale unor autori străini mai mult sau mai puțin cunoscuți. Astăzi povestim despre cartea Unul dintre noi minte, de Karen McManus – povestea a ceea ce se intampla cand cinci straini ajung in clasa de detentie a scolii, iar numai patru ies de acolo in viata. Fiecare este suspect, fiecare are ceva de ascuns.

Cei care îi cunosc pe adolescenți știu că unul dintre reperele majore ale comportamentului lor este mândria de a ține un secret. Ei cred că în afară de prieteni, toți ceilalți le sunt un soi de inamici, începând eventual cu părinții și terminând cu orice fel de autoritate. Toți trecem prin asta mai devereme sau mai târziu, iar limita păstrării unui secret ține de tăria de caracter a fiecărui tânăr. Pe scurt, despre asta este vorba în cartea Unul dintre noi minte, lectură care, fără multă emfază, pune degetul pe rana dimensiunii loialității adolescenților față de cei în care cred. Și, bineînțeles, față de ceea ce au comis, ca într-un fel de asumare egocentrică, tipică doar acestei vârste a curajului absolute, oricât de nebunesc ar fi.

Cartea Unul dintre noi minte, de Karen McManus poate fi cumpărată cu reducere de aici.

Într-o după-amiază, cinci elevi de la Liceul Bayview intră în camera de detenție. Bronwyn este tocilara prin excelență, reprezentantă a tipologiei „nu încălca nicio regulă”. Va merge la Yale… Nate este „băiatul rău”, delincventul, eliberat condiționat după ce a fost prins vânzând droguri. Orice gașcă de tineri liceeni are nevoie și de o regină a popularității: facem cunoștință cu Addy, fata foarte conștientă de frumusețea și de puterea pe care i-o conferă popularitatea amintită. Cooper este atletul prin excelență, starul sportiv care strălucește, pe o poziție aproape intangibilă, în fruntea oricărui liceu care se respectă. Iar Simon este alt tip de „băiat rău”, cel care poate distruge imaginea unui licean printr-un simplu click, om al tehnologiei și al timpului său. Dar la finalul orei în care cei cinci trebuie să-și ispășească pedeapsa, Simon moare. Potrivit anchetei, decesul nu este un accident. A doua zi apar dezvăluiri senzaționale, programate chiar de el, despre cei patru colegi care i-au fost alături în clipa morții, ceea ce îi transformă rapid în suspecți. Sau criminalul este altcineva, din afara cercului?

Fiecare dintre colegi avea motive să se teamă de Simon, iar aceste motive sunt expuse copios într-un carusel care se învârte în jurul vieții unui detestat. „Ne vedeți cum vreți să ne percepeți, în termenii cei mai simpli, în definițiile cele mai convenabile. Dar fiecare dintre noi este un creier… un sportiv…un car de probleme… o prințesă… un criminal. Asta vă răspunde la întrebare?”. Iar întrebarea este, firește, în lumea reală, cine l-a ucis, totuși, pe cinicul Simon?

Fiecare dintre adolescenți evoluează pe parcursul anchetei ca într-un film, ca și cum nu ar fi oameni tineri, ci „pozele” în care figurează în ierarhia școlii. Fac totul în conformitate cu aceasta mini-scară socială a liceului, ajung aproape să gândească așa, simțindu-se mai autentici. Dezveliți ca niște cepe, la final reiese că sunt, de fapt, capabili de lucruri de neimaginat în debutul lecturii. Fascinația cărții stă tocmai în această uriașă discrepanță și, la urma urmei, la distanța incredibilă pe care o poate parcurge un adolescent pentru a-și menține imaginea pe care o au ceilalți despre el. Fiecare cititor, privind în urmă, poate avea, în principiu, ce vedea din perspectiva importanței pe care a dat-o gurii lumii cândva…

În rest, teama aproape fizică de a nu fi descoperit în adevăratele repere dă savoare și multă încărcătură emoțională unei povești despre oameni care vor de tineri doar să fie cum așteaptă ceilalți și ar face orice să nu cumva să se afle că… sunt oameni cu defecte. Din adâncul clișeelor care bântuie și azi viața liceenilor vine o lectură captivantă, care aproape dă dependență.

Romanul Unul dintre noi minte, de Karen McManus poate fi cumpărat online de la Libirs, Cărturești sau eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Zile de Crăciun

Cel mai frumos cadou de Sărbători: lansarea volumului Zile de Crăciun de Jeanette Winterson

Next Article
Hannu Rajaniemi

Scriitorul Hannu Rajaniemi în dialog cu Ana Nicolau via Skype

Related Posts

Total
0
Share