Astăzi despre Orașul fetelor, de Elizabeth Gilbert. Faimoasa autoare a cărții „Mănâncă, roagă-te, iubește” continuă să celebreze feminintatea într-o epocă în care această abordare este într-o creștere spectaculoasă.
Povestea din Orașul fetelor este plasată în anii 1940, în Manhattan, unde este o primăvară fantastică și Vivian Morris a sosit în oraș cu toți cei 19 ani exuberanți ai săi. Este vremea în care societatea americană pendulează între a intra sau nu în cel de-Al Doilea Război Mondial, iar subiectul pare foarte departe de tânăra care a fost „pedepsită” atât de frumos, să plece de la un liceu de provincie și să aterizeze într-un paradis citadin plin de viață, „orașul care nu doarme niciodată”, New York.
Peste tot în jur este strălucire și fast, iar „exilul nu este deloc un exil”. Atmosfera din Orașul fetelor este foarte priceput creată de Gilbert, care îl face pe cititor să se înfioare de arhicunoscutul clișeu al unor vremuri de răsfăț dinaintea unei catastrofe sau crize majore, veche meteahnă a societății omenești de a nu învăța mare lucru din trecut.
Vivian este trimisă să trăiască împreună cu o mătușă boemă, Peg, într-un… teatru, „The Lily”, în care lumea colorată de afară se răsfrânge încă și mai sclipitoare. Tot ce se petrece în jur este foarte diferit, până la esență, de educația strictă pe care a primit-o tânăra eroină. Aici, modelele de viață sunt excentrici ca actorul Anthony Roccella, Celia Ray, o fată-spectacol, diva Edna Parker Watson și soțul său superb și tont Arthur, precum și „combinatorul” de Hollywood Billy Buell. Vivian nu a mai văzut așa ceva, iar fascinația este totală în fața vodevilului ca mod de viață.
Proza pe care o propune Gilbert prin Orașul fetelor este în acord perfect cu o epocă în care totul este superficial, este trăită doar clipa, visele sunt scurte, speranțele se găsesc pe fundul cupelor cu șampanie. Volumul pare o rundă sexi și strălucitoare de pas scenic urmat de inevitabila cădere a tinerei care nu face față asaltului strasurilor. Atunci când Vivvian începe să decadă, o face deplin, până la capăt, iar perioada are efecte asupra întregii sale vieți. New York-ul plin de distracții lejere nu o iartă, scufundând-o în mocirla scandalului. Dar autoarea n-ar fi liberala în gândire care este dacă și-ar lăsa eroina să fie distrusă de dezaprobarea societății. Undeva, după toată rușinea și scandalul pe care cititorul le parcurge sub imperiul unei morale ascunse, se află totuși victoria finală a feminității. „La un moment dat în viață, o femeie se satură să tot fie făcută de rușine. După acest moment, este liberă să fie cine este cu adevărat”, gândește o Vivian mult mai matură.
Cum altfel? Gilbert însăși este o purtătoare de standard, iar epoca lui #MeToo este scena ideală.
Cumpără cartea Orașul fetelor, de Elizabeth Gilbert, cu reducere, de la Cartepedia, Elefant sau Libris.