fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Luptă cosmică (recenzie la cartea „Praf de stele”, de Isaac Asimov)

În 1951 vedea lumina tiparului „Praf de stele”, de Isaac Asimov. Reeditarea ei nu este o surpriză, date fiind calităţile acestei cărţi remarcabile pentru domeniul SF.

  • imperiul-vol-2-praf-de-steleCarte publicata in 2013 la Paladin
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Serie de autor Isaac Asimov
  • Traducator: Antuza Genescu
  • Tip coperta: Cartonata
  • Format: 140×205
  • Numar pagini: 272
  • ISBN: 978-606-93510-4-8

Povestea este centrată în jurul personajului Biron Farrill, un tânăr moştenitor a cărui viaţă se schimbă radical în ziua în care o bombă cu radiaţii este plasată în dormitorul său. Asta îl transformă într-un fugar urmărit de asasini. Când aude că tatăl său a fost ucis de Tyranni, conducătorii despotici ai lumii sale (şi ai altor 49), Biron porneşte în căutarea răzbunării şi a descâlcirii iţelor politice ale sistemului.

Pe parcursul călătoriei sale spre adevăr şi dreptate o cunoaşte pe Lady Artemisia, însăşi fiica celui care i-a ucis tatăl. Inevitabil, este foarte frumoasă; inevitabil, fiecare crede despre celălalt că este arrogant şi slab de minte. Complotul se amplifică şi se complică. Biron încearcă să înţeleagă pas cu pas ce l-a determinat pe tatăl său să se ridice împotriva conducătorilor şi cine mai era de partea lui. Nimic nu este ceea ce pare…

  • Vezi aici mai multe carti scrise de Isaac Asimov

În general, Asimov este cunoscut ca un autor care îşi conduce naraţiunea după evoluţia complotului şi nu centrează cartea pe personaje. Punctele de forţă ale volumului „Praf de stele” din această perspectivă sunt susţinerea tehnologică pe care o are povestea, sprijin absolut necesar în orice abordare SF şi care face diferenţa între un autor şi altul. Astfel, în cazul volumului de faţă, există „vizionorul”, dispozitiv care induce o realitate virtuală, apoi detalii despre nave spaţiale cu mulţi ani înainte ca Yuri Gagarin să fi transformat în realitate acest vis al omenirii, este prezentă de asemeni anticiparea multor necesităţi practice care se impun în cazul călătoriilor interplanetare. Nu este puţin lucru să redai evoluţii cosmice la nivelul anilor 1950, când al doilea război mondial încă nu-şi stinsese ecourile barbare… La rândul lor, personajele sunt complexe, chiar dacă vorbim despre un gen literar care pune accent pe viziune tehnică: Biron este rând pe rând un moştenitor răsfăţat care ştie să devină un tactician strălucit, iar Lady Artemisia ascunde cu dibăcie în spatele atu-urilor princiare slăbiciuni fireşti care se găsesc în mai toţi oamenii.

„Praf de stele” are de toate: luptă intergalactică, thriller, dramă politică. Stilul este puternic, marcat de momentele complexe ale naraţiunii, iar mesajul este la rândul său unul de forţă: lupta binelui cu răul nu încetează niciodată, în nicio lume, oricât de mare, la scară cosmică, ar fi ea.

Cartea o poți cumpăra online de la: Elefant / Libris / eMAG

Roxana Ichim

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Bogdan Suceava, autorul lunii iulie. Carti cu reducere si autograf

Next Article

Ai Weiwei şi mesajul transfrontalier

Related Posts

Total
0
Share