fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

„Trăiască regele!” („Supravieţuitorii”, de Peter Conradi)

Numărul monarhiilor constituţionale din Europa a rămas constant de la urcarea pe tron a regelui Juan Carlos, în 1975. Alături de Spania, Marea Britanie, Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia şi Norvegia au monarhi aflaţi în fruntea ţărilor lor, iar Ducatul Luxemburg şi principatele Lichtenstein şi Monaco sunt conduse şi ele de familii domnitoare. Această listă plină de strălucire este condusă de familia regală britanică, opinia publică europeană concentrându-se pe evenimentele domniei reginei Elisabeta a II-a şi rareori dând mare importanţă bogăţiei, nunţilor sau scandalurilor din restul familiilor regale europene. Este motivul pentru care Peter Conradi, autorul „Discursului regelui”, „pune lupa” pe evoluţia capetelor încoronate europene şi a felului în care au durat în timp.

  • supravietuitorii-monarhia-la-inceputul-secolului-xxiCarte publicata in 2013 la Corint
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Traducator: Diana Mihaela Balteanu
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 656
  • ISBN: 978-973-135-758-4

Cartea este seducătoare în primul rând prin subiect, întrucât fascinaţia faţă de regalitate nu încetează. Apoi este captivantă prin modurile diferite în care au supravieţuit familiile regale pe drumul lor din secolul XX spre secolul XXI, atât de diferit de toate celelalte prin provocările postate în faţa unei instituţii milenare.

Fără să abordeze aceste evoluţii fragmentar, fiecare monarhie în parte, autorul preferă să reea amplul material documentar din perspectivă tematică, relevând evoluţia monarhiilor europene prin prisma legilor, a îndatoririlor regale, a averilor, educaţiei şi mariajelor lor. Este un fel de redare care evidenţiază într-un mod sensibil mai complex obiceiurile şi tradiţiile regalităţii europene şi reliefează cum funcţionează monarhiile. În plus, oferă informaţie puţin cunoscută, cum ar fi aceea că dintre toate monarhiile, doar Marea Britanie practică încoronarea (cu binecunoscutul fast care făcea din urcarea pe tron a Elisabetei a II-a, în 1953, un eveniment regal mondial), în Spania sau Norvegia monarhul depunând doar un jurământ.

Mai departe, Conradi relevă că în 2011, Prinţul William devenea primul moştenitor direct al tronului britanic ce se căsătorea cu o femeie din clasa mijlocie, dar puţini ştiu că o generaţie înainte, regle Karl Gustav al Suediei şi regele Harald al Norvegiei cutremuraseră tradiţiile familiilor lor alegându-şi mirese „inferioare”. Apoi, în condiţiile în care pretendenţii masculini pentru regina Beatrix a Olandei sau Margrethe a Danemarcei aproape au lipsit, faptul că cele două s-au căsătorit cu oameni de rând a venit ca un lucru firesc.

„Supravieţuitorii” beneficiază de o documentare de proporţii epice, pe care autorul o organizează fără cusur, plasând monarhiile în context european, istoric, social. Pentru final, Conradi păstrează argumentele pentru care monarhia va continua să existe, întrucât şi-a demonstrat nu doar farmecul şi fascinaţia, ci şi certa valoare în societăţile care nu vor fi dispuse prea curând să renunţe la acest simbol, ce într-un fel le defineşte. Ca atare, vorbele regelui Farouk al Egiptului, care afirma în 1948 că „în curând vor mai exita doar cinci regi: al Angliei, cel de cupă, de treflă, de pică şi de caro” sunt încă departe de a se adeveri…

Cumpara cartea „Supravieţuitorii”, de Peter Conradi. Vezi unde e mai ieftin: Libris / eMAG / Elefant

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cartile de vacanta pentru copii au reduceri de poveste

Next Article

40% reducere la cartile Editurii Univers + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share