fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

A-l asculta pe celălalt („Religiile lumii”, de Jean Delumeau)

religiile-lumiiMai este lumea secolului XXI una a credinţei? Lăsând la o parte extremele, bigotismul şi fanatismul, credinţa şi religiile îşi dau mâna într-o lucrare de proporţii – „Religiile lumii”, de Jean Delumeau.

Este o lucrare de excepţie, de 700 de pagini, care pare să caute împreună cu oamenii din toate timpurile adevărul absolut.

Examinează evoluţia religiei din perspectivă spirituală, politică, socială şi istorică, de la rădăcinile diverselor credinţe până la practicile religioase New Age. Fiecare reper subliniază o particularitate a căutării oamenilor de a se împlini spiritual.

Jean Delumeau (coordonatorul şi editorul acestui volum colectiv) a preferat multiplicitatea punctelor de vedere exprimate de diverşi universitari sau cercetători de marcă asupra propriei lor credinţe. În contextul lumii contemporane, dominată de tendinţe nebuloase şi de orientarea tot mai vădită spre ezoterism, beneficiem, prin străduinţa lui Jean Delumeau, de o pledoarie pentru înţelegerea reciprocă a credincioşilor, bazată pe cunoaşterea şi recunoaşterea diversităţii „faptului religios“. „Astăzi ştim că, pe măsură ce ştiinţa progresează, zona de umbră din jurul cunoştinţelor noastre devine tot mai mare. Optimismul raţionalist ţine de domeniul trecutului. Dar — o altă latură a situaţiei prezente — asistăm, îndeosebi în Occident, la o diversificare a punctelor noastre de referinţă, la o clătinare a sistemelor de valori, la o punere în discuţie a credinţelor tradiţionale. Căile noastre se încâlcesc, reperele se şterg, certitudinile nu mai sunt ferme. Oare agnosticismul va fi religia de mâine? Sau ne vom refugia, în disperare de cauză, în cetăţi doctrinale apărate de oameni înarmaţi? Lucrarea de faţă ia în consideraţie acest context de întrebări şi angoasă spirituală. Nu pretinde să aducă unul sau mai multe răspunsuri, ci, poate — este speranţa noastră, a celor care am alcătuit-o — să sugereze o metodă şi să deschidă un drum. Vrem să facilităm, la credincioşii din diferite religii ale lumii, dialogul şi capacitatea de a-1 asculta şi pe celălalt. Asta înseamnă că nu este vorba de o carte neutră”, arată autorul în Prefaţa cărţii.

Cartea poate fi cumparata cu reducere, de aici.

O trecere în revistă a părţilor componente ale volumului se poate dovedi relevant pentru întinderea şi cuprinderea acestui demers publicistic: Rădăcinile credinţei – Avraam, Moise, Budha; Cei trei piloni – Confucius, Iisus, Mohammed; Testament – biserica primară şi diaspora evreiască; Ridicarea Crucii – Islamul şi epoca cruciadelor; Reformare – Luther şi revolta protestantă; Spaţiu sacru – artă, arhitectură şi rolul statului; Zile sfinte – sărbătorile şi ritualurile creştinilor şi evreilor; O pace separată – Hinduism, Buddhism, Taoism, Shintoism; Schimbarea creştinismului – de la schism la ecumenism; Căi diferite – shamanismul, cultele.

„Pelerinajele, procesiunile, lumina lumânărilor, postul şi rugăciunea, dar şi cântecele şi sărbătorile depăşesc şi transcend toate credinţele. Omul are nevoie de rituri; aceste liturghii îi permit să pătrundă în spaţiul sacrului, care se va afla întotdeauna dincolo de spaţiul închis al ştiinţei. Spaţiul sacrului este locul unde omul se descoperă mai mare decât este şi unde găseşte atât ordinea universală, cât şi raţiuni de a trăi. Diferitele religii ale lumii, fiecare în limbajul ei, exaltă înţelepciunea şi înţelegerea, sinceritatea şi omenia, sfinţenia şi umilinţa – valori comune preţioase a căror dispariţie n-ar dori-o nimeni”.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Prada, artă şi… o distilerie

Next Article

Comanzi carti si poti castiga un set fitness!

Related Posts

Total
0
Share