fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Revista Vatra Veche, pentru cei cărora li se face dor de cultura română

Vatra Veche

Revista lunară de cultură Vatra Veche, nr. 3/2019, nu surprinde. Este încadrată în aceleași repere care au statornicit-o ca pe un for de românism bine structurat și bine închegat acolo unde el a fost întotdeauna așa – la Târgu Mureș, spațiul tuturor asalturilor celor ce vor să falsifice istoria, și recensămintele, și dreptul strămoșesc. Dar aceasta este o „poveste” pentru istorici. Pentru oamenii de cultură, revista „Vatra Veche”, serie nouă, „strunită” în hotarele culturii autentice românești de Nicolae Băciuț, este o (re)confirmare.

Sumarul acestui număr de început de primăvară este extreme de bogat și structurat în așa fel încât să incite fără să șocheze, să ilustreze fără să epateze și să certifice fără să facă prea mult caz. Având măsura conținutului, spiritul revistei rămâne liber. Realizatorii publicației îi aduc un omagiu regretatului Ion Brad nu doar cu melancolie, ci și publicându-i versurile. Interviul realizat cu acad. prof. dr. Jean Askenasy nu este un tablou al amărăciunii sau revoltei, ci un exemplu de viață trăită cu fruntea sus și al importanței lucrului bine făcut, nu doar în profesie. Un gând frumos ca un apus de soare îi este destinat lui Mihai Eminescu, despre care națiunea română doar ce apucă să epuizeze epitetele și simbolurile, că o ia de la început. Grigore Vieru, Ana Blandiana, Theodor Damian, Paul Leibovici, Iuliu Ionaș, sunt, într-o înșiruire complet întâmplătoare, subiectele care transpar dintr-un Sumar dens.

Revista Vatra Veche se prezintă în fața cititorului căruia i s-a făcut din nou dor de cultura română aproape ca o enciclopedie care atinge totul, de la muzică la poezie și înapoi. Nu lipsesc arta plastică și credința, toate calibrate într-un întreg care se cere reparcurs.

Acolo, undeva, în mijlocul colecției personale a cititorilor revistei „Vatra Veche”, fiecare număr poate fi oricând deschis din nou, la orice pagină, pentru realinierea la astrele spiritualității românești. Cine are nevoie de acest tip de conectare într-o lume confuză, care nu-și mai știe nici numele dacă nu este scris de alții, eventual inteligențe artificiale, pe un card din plastic, are, cu siguranță, o bibliotecă plină de comori în care așteaptă, cu atâta cultură națională în ea, publicația-etalon de la Târgu Mureș.

Citiți!

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
cărți pseudoștiințifice

Pericolul vânzărilor de cărți pseudoștiințifice de dragul profitului

Next Article
Simbolismul corpului uman

Simbolismul corpului uman - Mituri și arhetipuri în tradițiile spirituale

Related Posts

Total
0
Share