James Joyce, pe numele sau complet James Augustine Aloysius Joyce, s-a nascut pe 2 februarie 1882 in Dublin, Irlanda si este considerat unul dintre cei mai importanti scriitori al secolului al XX-lea.
Printre cele mai importante opere ale sale se numara romanele “Portret al artistului in tinerete” (1916), “Ulise” (1922), “Veghea lui Finnegan” (1939). A mai scris nuvele (“Oamenii din Dublin“, 1914), poezii (“Muzica de camera”, 1907 si “Poezii de doi bani fiecare”, 1927) si o piesa de teatru (“Exilatii“, 1918).
Principalele teme in jurul carora gaviteaza opera lui James Joyce sunt artistul, erezia si orasul, avand un puternic caracter autobiografic.
De la vârsta de șase Joyce, a fost educat de iezuiti la Clongowes College din lemn, la Clane, iar apoi la Colegiul Belvedere din Dublin (1893-1897). În 1898 a intrat la Colegiul Universitar din Dublin. Prima publicare Joyce a fost un eseu pe piesa de teatru a lui Ibsen “When We Dead Awaken”. Ea a apărut în Revista două săptămâni în 1900. În acest moment el a început, de asemenea, scrie poezii lirice.
După absolvire, în 1902, în vârstă de douăzeci de ani Joyce a plecat la Paris, unde a lucrat ca jurnalist, profesor și în alte ocupații în condiții financiare dificile. A petrecut un an în Franța, revenind atunci când o telegramă a ajuns spunând mama lui era pe moarte. Nu mult timp după moartea ei, Joyce a plecat din nou. A plecat din Dublin în 1904 cu Nora Barnacle, o cameristă care sa căsătorit în 1931.
La începutul Primului Război Mondial, Joyce sa mutat cu familia sa la Zürich. În Zürich Joyce a început sa dezvolte primele capitole din “Ulise”, care a fost publicat pentru prima dată în Franța, din cauza problemelor de cenzură în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii, unde cartea a devenit disponibila în mod legal numai în 1933. În martie 1923 Joyce a început în Paris sa scrie “Veghea lui Finnegan”, suferind în același timp problemele oculare cronice cauzate de glaucom. Versiunea finală a fost publicată în 1939.
Unii critici considera munca o capodoperă, deși mulți cititori au considerat că este de neînțeles. După căderea Franței în al doilea război mondial, Joyce a revenit la Zürich, unde a murit pe 13 ianuarie 1941, încă dezamăgit de primirea romanului “Veghea lui Finnegan”.
James Joyce a influentat scriitori precum Samuel Beckett, Willian Faulkner, Salman Rushdie, Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa, Umberto Eco, Philip Roth, Philip K. Dick si David Lodge.
Carti scrise de James Joyce gasiti aici.
Fanii scriitorului din Bucuresti pot vizita James Joyce Pub & Restaurant situat pe strada Valter Mărăcineanu, nr. 1-3.