fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Sonata Kreutzer, de Lev Tolstoi

În timpul unei călătorii cu trenul (din nou trenul fatidic, ca în „Anna Karenina”!), personajul Pozdnîşev îi povesteşte naratorului cum a ajuns să-şi ucidă soţia pentru că nu a mai reuşit să suprapună eticheta vremii şi comportamentul civilizat, deşi ipocrit, al epocii peste instinct şi sentimentul acut al geloziei.
În pofida faptului că mulţi „specialişti” cu o mână de cărţi la bord spun despre una dintre piesele de rezistenţă ale unui titan al literaturii mondiale că este „depăşită” (probabil doar pentru că nu apare Bruce Willis să salveze situaţia…), ne facem o datorie din a promova una dintre cele mai cunoscute, iubite şi citite nuvele ale lumii, efigie nu doar a comportamentului uman extrem, ci şi ilustrare cu ochiul cel mai critic a ifoselor unei ere în care poleiala ajungea uneori să nu mai însemne nimic.

sonata-kreutzer

  • Carte publicat in 2012 la Editura Gramar
  • Cumpara cartea cu reducere
  • Colectia Romanul de dragoste
  • Format: 140×200
  • Tip coperta: Brosata
  • Numar pagini: 214
  • ISBN: 978-973-1973-81-4

Aşadar, Pozdnîşev caută nimicuri care să-i confirme convingerea că soţia îl înşeală cu partenerul ei muzical. La început pare povestea banală a unei căsnicii încheiate dramatic. Pe măsură ce naraţiunea înaintează, capătă cu totul alte nuanţe. În opinia personajului, atitudinea societăţii faţă de sexualitate este principalul motiv al decăderii morale şi al frustrărilor. Începând cu tinerii care văd în săvârşirea actului sexual un mod de a-şi confirma bărbăţia şi terminând cu tinerele care, cu toată candoarea lor aparentă, nu încearcă altceva decât să aţâţe bărbaţii, toţi oamenii par a accepta şi a stimula manifestările trupeşti, conducând astfel lumea pe o pantă descendentă. Este de altfel antologică imaginea creionată de Tolstoi prin vorbele personajului său: „prostituatele pe termen scurt îndeobşte au parte de dispreţul tuturor, iar prostituatele pe termen lung se bucură de respectul lumii”.

Interesant, totodată, este elementul de contradicţie din forul interior al personajului principal, care, deşi blamează societatea, nu se dezice o clipă de apartenenţa la ea. Şi nu este singurul: în casa celor doi soţi aflaţi într-o permanentă stare conflictuală apare violonistul Truhacevski. Soţia lui Pozdnîşev şi Truhacevski au ceva în comun: pasiunea pentru muzică, dar soţul gelos are o altă părere despre muzică şi în special despre sonata Kreutzer, a lui Beethoven. Chiar biografia lui Pozdnîşev este relevantă pentru hologramele în care se construiau existenţele „înaltei societăţi” ruse din vremea lui Tolstoi: după o tinereţe petrecută în desfrâu, se căsătoreşte cu o tânără de care se îndrăgostise subit, are cinci copii şi duce o viaţă mai mult sau mai puţin fericită, până în clipa în care, surprinzându-şi soţia cu amantul, decide să o ucidă. Achitat ulterior, pe motiv că „îşi apărase onoarea”, (anti)eroul cugetă la propria viaţă şi concluzionează că totul a fost o iluzie. Singura realitate a rămas tot eticheta pe care i-a pus-o societatea, cea de ucigaş, fapt care l-a despărţit de copii şi l-a izgonit din cercurile în care îşi dusese viaţa.

Tot povestind, călătorii din tren şi cititorii din viaţa secolului XXI ajung la destinaţie…

Cumpara cartea Sonata Kreutzer, de Lev Tolstoi de la Elefant / eMAG / Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Street art made in Tel Aviv

Next Article

Carti cu Libertatea: "Arta de a pacatui" de Sabrina Jeffries

Related Posts

Total
0
Share