fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Splendoarea trecutului civilizaţiei europene („Introducing the Ancient Greeks”, de Edith Hall)

greeksDacă cineva şi-ar propune să scrie o istorie a Europei ultimilor 600 de ani de pildă, ar apărea obligatoriu influenţele spaniolă, franceză, apoi engleză, cu un accent special pe devenirea Germaniei. Dar dacă ar trebui să ne uităm şi mai mult înapoi, la nucleul de la care a pornit ceea ce percepem azi ca civilizaţie europeană, toate drumurile ar duce la… Grecia antică.

Cartea „Introducing the Ancient Greeks”, de Edith Hall poate fi comandata de aici.

Edith Hall celebrează tocmai această civilizaţie fără egal. „Se pot desprinde caracteristici esenţiale pentru vechea Eladă, de la punctul în care a pornit evoluţia ei până când creştinii au demolat miturile zeilor? Da, argumentează autoarea”, arată „The Telegraph”. Iată şi câteva acaracteristici: grecii antici erau marinari iscusiţi, suspicioşi faţă de excesul de autoritate, curioşi, deschişi la minte, acordau recunoaştere excelenţei, erau inteligenţi, competitivi şi iubeau plăcerile. Cartea oferă şi argumentele necesare, în ordine cronologică, pentru a demonstra aceste calităţi (micenienii erau călători fără egal, ionienii erau cercetători, spartanii reprezentau inteligenţa grecească, macedonenii sunt daţi ca pildă de competitivitate, iar atenienii cumulau toate aceste caracteristici).

Meritul cărţii este acela de a reuni toate aceste aspecte ca într-un concert în care diverse instrumente abordează pe rând principalele teme muzicale ale unei compoziţii unitare. În plus, digresiunile nu fac decât să adauge culoare naraţiunii (cum ar fi apariţia lui Aristotel printre macedoneni, chiar dacă scrierile sale îl fac preponderent atenian). Un alt element de valoare pe care Hall îl inserează este prezenţa în carte a unor greci mai puţin celebri, dar nu mai puţin merituoşi: Hesiod este prezentat ca un egal al lui Homer, Xenophanes apare lângă Platon, Eratosthenes sau Galen sunt portretizaţi la fel de geniali ca Pitagora. În acest fel, „Introducing the Ancient Greeks” devine o adevărată lucrare pe care o vor primi cu bucurie studenţii, pe de o parte, ca şi o lectură captivantă pentru cititorii de beletristică, pentru că încă din start autoarea subliniază că grecii nu au fost singura civilizaţie avansată din zonă, punctând cu faptul că babilonienii descoperiseră teorema lui Pitagora mult înaintea acestuia. De aici plăcerea de a descoperi o carte care nu se limitează la a ridica în slăvi o cultură şi de a-i acorda merite exclusive asupra evoluţiei civilizaţiei europene, defect de care suferă multe alte lucrări de acest gen. Mai mult, cartea se încheie cu o recunoaştere a apusului acestei civilizaţii chiar de către Oracolul din Delfi, „miezul” credinţei vechilor greci: „Apollo nu mai are încăperi şi nici frunze de dafin/ Primăvara nu mai vorbeşte/ Apa care avea atât de multe de spus a secat complet”. Chiar dacă este un final neobişnuit pentru o carte care şi-a propus să celebreze o civilizaţie, impactul acestuia vine în sprijinul ideii generale că Grecia antică a fost în primul rând un splendid episod al trecutului civilizaţiei europene şi abia în plan secundar o epocă a pioneratelor, temă care obsedează atât de numeroase studii.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cea mai buna oferta pentru premiile scolare: Reduceri + CADOU + Transport GRATUIT!

Next Article

Boxul femeilor („The Fair Fight”, de Anna Freeman)

Related Posts

Total
0
Share