fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

STORYmania – o serie de documentare originale la Radio România Cultural

STORYmania 1Luni, 11 martie – Târgul de primăvară – realizator Lidia Laic

Primăvară aşadar. Aşteptată cu sufletul la gură, dorită de toţi acei care iubesc mai mult ca orice mirosul proaspăt al anotimpului ce se succede iernii celei de gheaţă. A venit din nou şi ne-a dat de ştire că e aici. Îi mulţumim pentru că nu ne-a ocolit şi o celebrăm cum se cuvine.

Târgurile de primăvara. Dincolo de latura lor comercială, acestea reprezintă un spațiu în care oamenii se adună, privesc, vorbesc unii cu alţii. Zumzetul de neconfundat al vocilor omeneşti, agitaţia produsă în jurul unui stand plin cu obiecte viu colorate. Târgul de la începutul lui martie a devenit deja o tradiţie la Muzeul Ţăranului Român. Locul unde întâmplările de acest fel au farmecul lor deosebit, din vremuri de odinioară, adus de meşteri populari şi de artizani plini de originalitate. Vă invit în acest loc aparte, în care m-am intâlnit şi anul acesta cu primăvara.

Marți, 12 martie – Yoel Gamzou – un dirijor tânăr, o viziune modernă, muzica clasică ca simbol al valorilor democratice – Maria Balabaș

Incursiune in lumea unui dirijor cu o viziune moderna asupra valorilor muzicii clasice – Yoel Gamzou – proaspat laureat cu premiul Princess Margriet acordat de European Cultural Foundation. Anul acesta premiul este primit si de artistii vizuali romani Lia si Dan Perjovski.

Miercuri, 13 martie – Povestea meşteşugarilor romi – realizator Gabriela Mitan

Vă aduceţi aminte de gospodăria bunicilor? În fiecare casă existau câteun ceaun şi un ibric pentru cafea. Bunica lua mălaiul cu un căuc de lemn şi-l turna în ceaun având grijă să nu iasă cocoloaşe. Cumpărăturile se făceau de la piaţă, într-un coş de nuiele de răchită împletite. Mătura de curte era tot de nuiele, doar că de mesteacăn. Ţuica se făcea într-un alambic de alamă, iar de la fântână apa se aducea într-o căldare de tinichea. Erau lucruri fără de care nu era de conceput viaţa, mai ales la ţară.
Aceste obiecte, care se cumpărau pe viaţă sau chiar se moşteneau de la părinţi, erau făurite de meşteşugarii romi: căldărari, fierari, rudari, lingurari, cărămidari, împletitori. Ei le făceau cu mâinile lor, cu instrumente simple şi cu multă muncă.

Joi, 14 martie – Open de dor – realizator Mara Popa

În anul 2010, la 24 de ani, debuta în volumul colectiv de versuri „Antologia vinovatelor plăceri – vol. I” la festivalul Artelor de la București. Tot atunci iniția și organiza cea dintâi ediție a festivalului.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Premiile Uniunii Cineastilor din Romania

Next Article

Ne place ce citim. Recomandarea zilei (10.03.2013)

Related Posts
Bookfest 2023
Citește mai mult

Editura Litera la Bookfest 2023

În perioada 24-28 mai, Editura Litera este prezentă la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, desfășurat, ca în…

Total
0
Share