fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Turism si gastronomie in jurul Marii Mediterane

Terasa librariei Humanitas Kretzulescu va gazdui marti, 29 iulie, de la ora 19.00, un al doilea eveniment inspirat de cartea Marea cea Mare. O istorie umana a Mediteranei de David Abulafia, aparuta recent la Editura Humanitas. Noul tur in jurul Marii Mediterane este de aceasta data unul turistic si culinar, ghidat de Ana-Maria Caia, Remus Visan si Cristian Lascu si aromat de preparatele restaurantelor Meze Taverna, Divan si Nonna Mia.

Seara debuteaza cu o discutie despre turismul pe Marea Mediterana pe care o vor purta Ana-Maria Caia, producatorul unora dintre cele mai apreciate emisiuni TV si radio de calatorie, Remus Visan, managing director Paravion si Cristian Lascu, redactor-sef National Geographic.

Trei dintre restaurantele de top din Bucuresti ne vor insoti prin miresmele bucatariei grecesti, turcesti si italiene. Meze Taverna si creatiile bucatarului Georgios Kritos, restaurantul turcesc Divan si preparatele orientale ale lui Salih Kilic si restaurantul cu specific italian Nonna Mia si maiestria culinara a lui Andrea di Russo ne vor aduce in fata traditiile si ingredientele a trei mari bucatarii ale Mediteranei. Vom vedea cum si daca desele schimburi comerciale sau valurile de cuceriri si influentele culturale care s-au succedat in aceste zone se simt si in gastronomie.

Cumpara cartea acum, cu reducere

Din vasta istorie a Marii Mediterane prezentata de David Abulafia in volumul Marea cea Mare. O istorie umana a Mediteranei se pot reconstitui si inceputurile turismului. Odata cu scoaterea marilor texte ale Greciei si Romei antice din bibliotecile manastirilor si repunerea lor in circulatie, pelerinajul spre locurile sfinte s-a transformat in parte in turism cultural, multi dorindu-si sa vada orasele si templele faimoase ale antichitatii clasice. Petrarca a redactat in secolul al XIV-lea un itinerariu care a circulat intens. In secolul urmator, negustorul Cyriaco din Ancona strangea informatii si schite ale unor ruine despre care credea ca ar fi fost ale teatrului si arenei din Delphi, pentru o viitoare exploatare comerciala a urmelor unei istorii care starnea din ce in ce mai mult interes in epoca.

In secolul XX fluxuri mari de turisti intra in contact cu locuitorii de pe coastele Mediteranei, lucru care este descris de David Abulafia prin termeni ca “soc cultural” sau “ciocnire culturala”: “Fireste, sosirea turistilor dornici sa se bronzeze i-a nedumerit pe localnicii din Mediterana, care erau obisnuiti sa se fereasca de soarele din toiul zilei. Dar si mai mare mirare le-a produs comportamentul turistilor: contactul fizic dintre barbati si femei, mai ales fiind imbracati! atat de sumar, i-a socat pe greci, pe tunisieni si pe altii.”

in-jurul-mediteranei

Meze Taverna
Pentru a face lucrurile cat mai autentice, Andrei Iusut, proprietarul Meze Taverna, a mers in nu mai putin de 80 de locuri din Grecia si a adus unul din cei mai buni bucatari, Georgios Kritos, care detine una dintre cele mai cunoscute taverne grecesti, inclusa in Alpha Guide, echivalentul grecesc al Ghidului Michelin. Impreuna au stabilit ca adevarata savoare specific greceasca nu poate fi redata decat prin ingrediente aduse de la producatori locali eleni: uleiul de masline este adus din Creta, maslinele din Kriopigi, branza feta si untul din Elasona Larissa, mierea din Polyhrono, iar ierburile aromatice din Sithonia; chiar si pita este luata din Oreonastro Thessaloniki, calamarii si caracatita sunt pescuiti din Marea Egee, iar carnatii traditionali Loukaniko Horiatiko ! sunt facuti in Poligiros Farma Zagoritis.

Divan
Restaurantele Divan au devenit deja un reper pe harta culinara a Bucurestiului, fiind doi ani la rand desemnate Cel Mai Bun Restaurant Turcesc din Bucuresti de catre Restograf si George Butunoiu. Printr-un stil ce recreeaza atmosfera turceasca intr-o nota moderna, cu ajutorul designului realizat de Cristian Corvin, restaurantele Divan ii invita pe musafiri sa se lase purtati de aromele mirodeniilor intr-o calatorie culinara in care vor descoperi cele mai savuroase amestecuri. Bucatarul Salih Kilic este cel care a creat meniul restaurantelor si ale carui preparate, realizate fara compromisuri de la retetele originale, pastreaza aroma autentica a mancarii traditionale.

Nonna Mia
Nonna Mia este un restaurant autentic italian caracterizat printr-o bucatarie traditionala originala “fara compromis” si prin gusturi unice, exact ca o trattoria din Italia. Ambianta plina de farmec, atmosfera familiala, bucataria traditional italieneasca, dar si selectia impresionanta de vinuri excelente sunt motivele principale pentru a vizita acest restaurant. Nonna Mia, unul dintre cele mai bine cotate restaurante italiene din Bucuresti, dispune de un meniu alcatuit pe baza celor mai proaspete si autentice ingrediente italiene, folosite cu iscusinta de chef Andrea Di Russo.

Comunicat de presa Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Noutate la Editura Publica: "Jeff Bezos si epoca Amazon", de Brad Stone

Next Article

Weekend de pomina: carti ieftine si alte nastrusnicii + un CADOU

Related Posts

Total
0
Share