fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Turnul, de Uwe Tellkamp

turnulRomanul care ne poartă în sinistra lume a Germaniei de Est dinainte de 1989 reconstituie aproape jurnalistic, fără părtinire sau nostalgie, viaţa de fiecare zi a germanilor. Povestea se concentrează pe destinele a trei bărbaţi. Primul este Meno, un pasionat de zoologie căruia nu i s-a permis finalizarea studiilor pentru că participase la revoltele studenţeşti din anii 1960. Ca urmare, lucrează într-o editură şi este obligat să recenzeze cărţi ale unor scriitori de mâna a doua pe care îi detestă.

Nepotul său, Christian, este a doua figură masculină asupra căreia se opreşte povestirea. Este un adolescent timid, elev de liceu, care speră să poată studia medicina. Un poem neinspirat despre doctrina comuniştilor germani îi răstoarnă planurile de viitor, iar tânărul ajunge… în armată. Nici să evadeze nu poate spera, întrucât ar periclita situaţia tatălui său, Richard, un chirurg care şi aşa are probleme: are o fetiţă cu amanta, ceea ce regimul nu concepe, astfel încât medicul se vede şantajat de oficiali.

Aceasta este „inima” naraţiunii din Turnul. Corpul ei este înşiruirea de momente fără speranţă ca lipsa alimentelor, întreruperile de alimentare cu energie electrică, sinuciderile în creştere. Germania de Est este un spaţiu al dezolării, în care statul separă familii în mod arbitrar, relochează oamenii după bunul plac, în care prietenii schimbă bileţele chiar când se află faţă în faţă, de teama de a nu fi ascultaţi. Toate acestea repetate zilnic îi duc pe germani spre măsuri incredibile, cum ar fi angajarea de către Richard a unui actor care să-l înveţe pe micul Christian să mintă în caz de interogatoriu sau interdicţia pentru acelaşi Christian de a ieşi cu o fată care „nu este de încredere”. Iar „mintea” cărţii este momentul în care Christian, ca soldat, este pus să dezarticuleze o mişcare de protest, dar criza morală profundă şi refuzul de a se antrena pentru a-şi brutaliza concetăţenii îl determină să se bată cu un poliţist care îi agresează mama.

Proza lui Tellkamp, Turnul, este strălucită, dinamică, acută. Întregul organism al naraţiunii se mişcă spre ideea de păstrare a memoriei despre acele spaţii sufocate de tuşele sinistre ale regimului comunist. În acest ansamblu de tip frescă, autorul reuşeşte pe deplin să încastreze şi un roman identitar cu care sigur rezonează milioane de europeni.

Cartea Turnul, de Uwe Tellkamp poate fi cumparata cu reducere si transport gratuit de la eMAG sau Libris.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Reducerile zilei. 16 septembrie 2015

Next Article

BookLand Evolution susține dezvoltarea profesională a tinerilor

Related Posts

Total
0
Share