fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Recenzie la cartea Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman

Un bărbat pe nume Ove

Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman. Un personaj principal aparent lipsit de strălucirea unui erou, de vorbe de duh și de carismă irezistibilă, plus în pragul vârstei de 60 de ani, a cucerit Europa prin intermediul cărții de debut a lui Fredrik Backman. Ove este un om care vorbește foarte puțin și, atunci când o face, mai mult „plesnește” decât vorbește. Veșnic morocănos și acuzator, pare că este nemulțumit de totul „și se așteaptă mereu ca întreaga lume să-l dezamăgească”. Parțial, poate, pe bună dreptate – soarta i-a pus în față mai mult decât porția corectă de lovituri, care culminează cu văduvia în pragul pensiei.Pe de altă parte, Ove este un om de modă veche, neimpresionat de vremurile care cer ca tehnologia, robotica sau… alții să rezolve ce este de rezolvat; omul încă trăiește, ca mentalitate, în timpurile în care „un bărbat este responsabil și poate repara un boiler dacă acest lucru este necesar”. Așadar, de unde atâta farmec?

Povestea pe care o spune jurnalistul Fredrik Backman în Un bărbat pe nume Ove este pe cât de simplă, pe atât de emoționantă, întrucât nu include supereroi și fapte epice. Fiind verosimilă și cu potențial corespondent în viața reală, narațiunea merge direct la sufletul cititorului.

Ove este prototipul omului simplu, dar cu o inimă de aur, pe care a învățat s-o ascundă foarte bine. La suprafață este „un tip care arată cu degetul spre cei ce nu-i convin de parcă ar fi niște hoți”, darîn adâncuri își iubește cu ardoare soția, pe Sonja, care i-a schimbat viața atunci când a acceptat să se cunune cu morocănosul care este. A fost raza lui de soare, cea care l-a contrabalansat cu optimism și care l-a părăsit definitiv chiar în momentul în care Ove are în față eternitatea bătrâneții. Dar este menirea unei alte femei, noua vecină de peste drum, să-l readucă în mijlocul lumii. Parvaneh s-a mutat împreună cu familia vizavi de casa lui Ove și, deși nu știe, are misiunea de a readuce în mijlocul comunității o inimă de aur învelită într-un strat gros de plumb.

Un bărbat pe nume Ove, cartea lui Backman este o fermecătoare alternanță de motivații; piesă cu piesă, trecutul lui Ove îi justifică, oarecum, atitudinea de respingere pe care o are față de lume și netezirea asperităților cu aceasta nu va fi treabă ușoară. Sufletul bun al celui lovit de destin trebuie să vină „până la jumătatea drumului” în relația cu o comunitate în care inițial Ove nu crede, confundând-o cu destinul potrivnic. Aici este, de fapt, cheia succesului acestei povești dezarmant de nesofisticate; în loc să asambleze un eșafodaj magic care să „ia ochii” de la conținut, Backman oferă publicului personajul care poate fi chiar vecinul de vizavi și care poate bombăni când trebuie să scoată pubela din curte în locul altora, dar la fel de bine se poate repezi să le stingă casa care a luat foc…

Cumpără cartea Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman, cu reducere, de la Elefant, Libris sau Bookzone.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Concurs: Alege o carte și o poți câștiga!

Next Article
Radiografia unei marsavii judiciare

Radiografia unei marsavii judiciare, de Traian Berbeceanu (Editura Curtea Veche, 2019)

Related Posts

Total
0
Share