fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Un erou al timpului nostru, de Mihail I. Lermontov

„Un erou al timpului nostru, dragi cititori, este un portret, dar nu al unui singur om. Este imaginea unei întregi generaţii. Poate îmi veţi spune că o fiinţă umană nu poate fi atât de răutăcioasă, dar vă voi răspunde că dacă puteţi crede în răutatea atâtor altor personaje, de ce nu aţi crede că a existat un Pechorin? Dacă puteţi admira tipuri mult mai respingătoare şi teribile de oameni, nu puteţi fi îngăduitori cu acest personaj, chiar dacă este fictiv? Poate pentru că este mai mult adevăr în el decât v-aţi dori?” întreabă Lermontov în prefaţa unei cărţi care pare scrisă ieri şi nu în 1840.

un-erou-al-timpului-nostru

Pechorin întruchipează superficialul secolului XIX, în special în literatura rusă. Egoist, nihilist, melancolic cu accese de cinism, mai mereu plictisit la culme, Pechorin are tot timpul un plan de seducţie: „Mă întreb deseori de ce încerc atât de mult să câştig dragostea unei femei pe care nu am intenţia de a o seduce şi pe care nu aş lua-o niciodată de nevastă”. Sună cunoscut pentru aproape orice bar din mileniul trei, nu-i aşa? Aşadar, manipulatorul fără scop precis, detaşat, dornic doar de a „bifa” cuceriri de care se plictiseşte imediat are un correspondent clasic în literatura rusă de calibru. Diferă doar decorul şi hainele… Iar aici se întrevede forţa descriptivă a unui scriitor fără egal, care face din peisaj încă un personaj, dublajul perfect pentru spectaculosul şi sălbaticul Pechorin: „dealurile galbene musteau de torenţi”.

Cele cinci scurte părţi din care este alcătuită cartea nu fac decât să se constituie într-o lectură alertă, dinamică. La început facem cunoştinţă cu căpitanul Maxim Maxymich, care întreprinde o călătorie de documentare prin Caucaz şi care l-a cunoscut pe Grigory Alexandrovich Pechorin. Mai mult, este în posesia unor jurnale ale acestuia, pe care i le predă naratorului. În fine, cel de-al treilea povestitor este Pechorin însuşi, care „relatează” indirect, din acele jurnale. Interesant de remarcat este felul în care transpare personalitatea acestuia din cele trei perspective: Maxim Maximych îl descrie ca fiind pe rând „impulsiv, apoi calculat”, din relatările personale se consideră manipulator, arogant şi fără capacitate de a simţi emoţie, iar naratorul care adună toate aceste mărturii îl vede ca pe un tip sensibil, inteligent, cinic.

Complotul este cel puţin la fel de savuros ca tuşele personajului: de pildă, Pechorin flirtează cu o prinţesă în timp ce este angrenat într-o poveste amoroasă cu o iubită de demult, Vera şi are timp să se bată în duel cu un amic, Grushnitsky, pe care îl ucide. În final respinge o femeie doar pentru a fi abandonat de cealaltă.

Cartea Un erou al timpului nostru, de Mihail I. Lermontov se gaseste la Elefant / Libris / eMAG.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Intalneste-ti scriitorii preferati la Diverta Romana

Next Article

Iubirile croitoresei, de Maria Duenas

Related Posts

Total
0
Share