fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

„Ziua când au dispărut porumbeii”, de Sofi Oksanen

ziua-cand-au-disparut-porumbeiiUneori, asupritorii înving.

„Ziua când au dispărut porumbeii” continuă seria de povestiri negre despre Estonia în timpul apartenenţei la URSS. Oricine a citit lucrările anterioare ale lui Sofi Oksanen poate regăsi accentele tragice ale vieţii sub ocupaţie.

  • Carte aparuta in 2013 la Editura Polirom
  • Data aparitiei: Mai 2013
  • Colectia BIBLIOTECA POLIROM.Actual
  • Traducator: Sigrid Crasnean
  • Tip coperta: Brosata
  • Format: 130×200
  • Numar pagini: 336
  • ISBN: 978-973-46-3544-3
  • Cumpara cartea cu reducere

Estonia a fost parte a Uniunii Sovietice, a Germaniei, apoi din nou a colosului sovietic. Două ocupaţii, două tabere. Oamenii obişnuiţi ai acestei ţări s-au luptat decenii cu foametrea, cu ocupanţii. Cei care nu au făcut-o s-au lăsat absorbiţi de regimurile succedate la putere. Unii au devenit informatori împotriva voinţei lor, alţii au dorit să se pună la dispoziţia mai-marilor cu orice preţ, inclusiv cel al propriei identităţi. În unele cazuri, a renunţa la propriul nume era doar o formulă de a-i salva pe cei dragi…

Trei personaje îşi derulează destinele într-o lume haotică: Roland este un luptător pentru independenţă; vărul lui, Edgar, este pregătit să facă aproape orice pentru a-şi ascunde secretele şi a-şi păstra relaţiile cu puternicii zilei; soţia lui Edgar, Juudit, este sfâşiată între iubirea pentru un ofiţer german, teama de a se întoarce la căsnicia ei nefericită şi neconsumata relaţie cu idealistul Roland.

Războiul face din unii criminali, din alţii luptători, din mulţi supravieţuitori. Acesta este înţelesul profund al unei cărţi care demonstrează că timpurile grele îl vădesc pe fiecare, scoţând din oameni ce este mai nobil sau ce este mai ticălos. Proza care spune aceste istorii este plină, rotundă, cu amprente de mister şi pesaje de extremă claritate. În ciuda unor începuturi confuze, situaţiile se limpezesc întotdeauna la final, autoarea aruncând o lumină crudă asupra naturii umane şi a valorilor ei, corect poziţionate sau dimpotrivă, complet răsturnate.

„Ziua când au dispărut porumbeii” este ficţiune care nu părăseşte cadrul istoric, pe care îl redă cu acuitate şi obiectivitate. Este deopotrivă o carte despre ocupaţie şi o naraţiune despre colaboraţionism. În toate timpurile, conflictele şi asuprirea au generat şi eroi. În numele tuturor celor care au rezistat, autoarea scrie un roman detaliat, rotund, plin de semnificaţii emoţionale şi brutalităţi care alertează. Cititorii trec prin toate stările, de la revoltă la repulsie, de la suferinţă şi teamă la compasiune. Este un roman al semnalelor de alarmă, al mesajului grav întrevăzut în spatele unor acţiuni de o realitate cutremurătoare.

Veteranii estonieni ai celui de-Al Doilea Război Mondial sunt de părere că „ambele regimuri au fost la fel de negre. Nu era nicio diferenţă între germani şi Stalin”. Intrarea în război a Estoniei era inevitabilă: fiecare estonian trebuia să ia o decizie: de partea cui să lupte acel sângeros război. Alţi veterani spun că „jumătate dintre estonieni cred una, cealaltă jumătate cred alta”.

În aceste condiţii, „Ziua când au dispărut porumbeii” este un focus pe reacţia diversă a oamenilor în situaţii critice şi un tablou sumbru al puterii răului înfruntându-se cu forţa binelui.

Cartea poate fi cumparata cu reducere si transport gratuit si de aici.

Roxana Ichim

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Cumperi orice carte de la Litera si primesti un cadou garantat!

Next Article

Când roata se întoarce (recenzie la cartea "Spiritus", de Ismail Kadare)

Related Posts

Total
0
Share