fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Ai Weiwei şi mesajul transfrontalier

Ai-Weiwei-.

Royal Academy of Art din Marea Britanie pregăteşte pentru luna septembrie cea mai mare retrospectivă a lucrărilor artistului disident chinez Ai Weiwei. Manifestarea se va desfăşura în absenţa artistului, un critic sever al regimului de la Beijing, care are interdicţie de a părăsi ţara după cele câteva luni de închisoare la care a fost condamnat în 2011.

Expoziţia se anunţă a fi una grandioasă, incluzând lucrări pe care artistul le-a creat din anul 1993 încoace şi care marchează întoarcerea sa în China după deceniul de creaţie artistică în străinătate, mai ales la New York, unde a fost puternic influenţat de cultura pop reprezentată de Andy Warhol, devenind totodată un exponent al curentului „found art”, mişcare care îl are în prim-plan pe Marcel Duchamp.

3Faptul că Weiwei nu poate fi alături de organizatori nu a împiedicat colaborarea şi nici transmiterea transfrontalieră a mesajului său. „Artistul a navigat virtual din atelierul său de la Beijing prin intermediul filmelor video, fiind aproape de galerie şi de planurile arhitecturale. De asemeni, curatorii expoziţiei l-au vizitat frecvent”, arată organizatorii.

Expoziţia se anunţă una grandioasă. Este binecunoscut faptul că artistul foloseşte elemente antice în lucrările sale, cum ar fi vase din epoca dinastiei Qing, pe care le relucrează cu ajutorul emailului modern. De asemeni, atrage atenţia asupra atentatelor la intimitatea omului contemporan prin replici de marmură ale unor camere de supraveghere. O altă piesă cu mesaj profund şi evident este „Rămăşiţe”, creaţie 2015, care ilustrează oase umane excavate dintr-un fost lagăr de muncă de pe vremea conducătorului comunist Mao Zedong. Expoziţia va prezenta şi lucrarea „Straight”, parte a seriei care abordează cutremurul din Sichuan, din 2008, adevărat monument dedicat victimelor şi care cumulează 90 de tone de bare răsucite, lucrate manual de Weiwei.

Retrospectiva este o celebrare a unui artist care face parte dintre membrii Academiei Regale de Artă. „Expoziţia urmează o tradiţie a noastră prin care îi sărbătorim pe colegii noştri şi vine după alte manifestări similare dedicate unor artişti de marcă precum Anish Kapoor, David Hockney şi Anselm Kiefer”, punctează Academia. La rândul său, Weiwei se declară onorat de a expune în Londra, „un oraş pe care îl admir enorm şi pentru care am pregătit lucrări din anii trecuţi, ca şi unele noi, create în mod special pentru această expoziţie”.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Luptă cosmică (recenzie la cartea „Praf de stele”, de Isaac Asimov)

Next Article

Carti ieftine: 20% extra reducere + transport gratuit

Related Posts

Total
0
Share