Documentata la fata locului, in New York, si incluzând numeroase referinte academice, dar si foarte personale, noua carte a criticului de teatru Cristina Modreanu, Utopii performative. Artisti radicali ai scenei americane in secolul 21, aparuta la editura Humanitas in colectia “Eseu”, ofera o imagine la zi a scenei americane contemporane, prin intermediul artistilor ei radicali – de la binecunoscutii Robert Wilson, Meredith Monk, Richard Foreman, Lee Breuer, Merce Cunningham, Wooster Group, Laurie Anderson si pâna la noile sale voci – Young Jean Lee, Jay Scheib, Elevator Repair Service, Radiohole, Temporary Distortion, The Civilians, Liz Magic Laser si altii.
Vazute pe fundalul unor miscari de strada cu incarcatura politica, precum Occupy Wall Street, spectacolele inovatoare despre care vorbeste autoarea capata semnificatia unei continue revolutii scenice, inceputa in anii 60–70 si continuata azi cu mijloacele noilor tehnologii si ale noilor media.
Utopii performative va fi lansata pe 30 mai, ora 20, la Teatrul de Comedie, in cadrul Festivalului Comediei Românesti – festCo, pe 6 iunie, ora 18.30 la Libraria din Fundul Curtii, pe 13 iunie, ora 14.00 la Centrul Habitus din Sibiu, in cadrul Festivalului International de Teatru si pe 15 iunie, ora 11, la Galeria Calina din Timisoara, in programul Festivalului European al Spectacolului.
Lansarea din 6 iunie va fi insotita de o dezbatere pe tema “Artistii de mâine – de ce (nu) ne plac?” moderata de profesor universitar Marian Popescu, care a scris si prefata volumului.
Comunicat de presa Editura Humanitas