fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

ASR Principele Radu promoveaza lectura in scoli

Începutul de an școlar înseamnă pentru Curtea Veche Publishing și Casa Regală a României reluarea eforturilor de promovare a lecturii în rândul copiilor, de data aceasta prin proiectul “Cărțile copilăriei în școala ta”. Ziua de luni, 16 septembrie, a însemnat pentru ASR Principele Radu al României întâlnirea cu sute de elevi și părinți din Adjud și Buzău, unde Alteța Sa a asistat la deschiderea de an școlar și a vorbit despre importanța cititului. Acestea sunt doar primele evenimente din seria de întâlniri la care Familia Regală va participa pe tot parcursul anului școlar 2013/2014.

DSC_1109Fiecare dintre întâlnirile din școli la care ASR Principele Radu participă în calitate de Ambasador al proiectului include și un moment de lectură din “Cărțile copilăriei”, susținut de un actor cunoscut pe plan local sau de un elev merituos. Următoarea întâlnire va avea loc joi, 19 septembrie 2013, începând cu ora 17.00, la Școala Gimnazială “Ferdinand I” din București.

România este, în acest moment, la coada clasamentului în Uniunea Europeană privind numărul de cărţi citite pe cap de locuitor. Peste jumătate din cetăţeni (53.3%) au dificultăţi de înţelegere a ceea ce citesc, situându-se pe ultimul loc din Europa la acest capitol (cf. Comisiei Europene). Deși peste 50% dintre absolvenţii de studii liceale nu promovează examenul de bacalaureat, România este printre puţinele ţări din Uniunea Europeană care nu oferă elevilor programe de lectură adaptate nivelului lor de înţelegere. Piața de carte din România este una dintre cele mai mici din Europa, suma medie anuală cheltuită de un român pe cărți fiind de 5 euro.

“Evident că dificultăţile economice nu vor permite ca noi să ne comparăm cu alte ţări în ceea ce priveşte puterea de a cumpăra, însă aici nu vorbim despre a cumpăra cărţi ce costă sute de euro, ci despre cărţi ce au aproape acelaşi preţ ca pâinea şi care sunt, într-un anume fel, pâinea de care copiii au nevoie pentru a fi atât de puternici şi de mari pe cât ne dorim noi să ajungă.” (ASR Principele Radu al României)

Eforturile Curtea Veche Publishing de a schimba statisticile îngrijorătoare cu privire la atenția acordată lecturii sunt unele pe termen lung, susținute de Familia Regală a României, și au început cu un an în urmă, prin lansarea unei colecții de cărți speciale și organizarea de ateliere de lectură în întreaga țară.

“Numărul cititorilor de carte a scăzut îngrijorător în România ultimelor două decenii. Tot mai puține volume ajung în mâinile copiilor și adolescenților, tot mai puține titluri se așază în biblioteca de familie a contemporanilor noștri. (…) Familia Regală a României de astăzi crede că ignorarea cuvântului tipărit între copertele cărții este o vulnerabilitate a națiunii și a patriei. Părinți, aduceți cartea aproape de copiii voștri! Așa cum au nevoie de iubire, de soare și de familie, cei mai mici români au nevoie de cărți, pentru a se întregi, ca oameni.” (ASR Principele Radu al României)

Despre proiectul “Cărțile copilăriei

Proiectul a început în 2012, prin lansarea colecției “Cărțile copilăriei”, o serie de repovestiri ale marilor opere literare, prezentate într-o formă atractivă şi adaptate nivelului de înţelegere al copiilor cu vârste între 8 şi 14 ani. Fiecare dintre volume apare împreună cu un mesaj către părinți semnat de ASR Principele Radu. Încurajându-i pe cei mici să ia contact de la vârste fragede cu versiunile simplificate ale marilor opere literare, părinţii le pot deschide copiilor apetitul pentru lectură, un apetit ce va putea fi dezvoltat cu uşurinţă la vârste mai mari. Printre titlurile publicate până în acest moment se numără: “Peter Pan”, “Aventurile lui Sherlock Holmes”, “Marile speranţe”, “Black Beauty”, “Cocoşatul de la Notre-Dame”.

În prima parte a anului 2013, Curtea Veche Publishing a organizat o serie de ateliere de lectură pentru copii, numite “Clasicii repovestiți”, ce s-au desfășurat timp de patru luni în șapte orașe, atingând peste 650 de copii.

În această toamnă, proiectul “Cărțile copilăriei” continuă prin Campania “Cărțile copilăriei în fiecare școală”, al cărui Ambasador este ASR Principele Radu, și Campania de donație de carte “Cărțile copilăriei în fiecare casă”, ce au ca suport platforma online http://www.curteaveche.ro/cartilecopilariei/.

Comunicat de presa Editura Curtea Veche Publishing

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Editura Herald ne invita la seminar si lansare de carte in prezenta autoarei Connie MILLER!

Next Article

Curtea Veche ne invita la o seara cu Razvan Petrescu

Related Posts

Total
0
Share