fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Bătrâneii dansatori ai Chinei

varstnici1

În fiecare seară, sute de vârstnici se adună într-o piaţă din Beijing pentru a dansa cu instructorul lor. Acesta îi pune să se învârtă, să bată step şi să se mişte în ritm de dans. Astfel se menţin în formă şi se mai încălzesc în iernile grele, notează „Reuters”.

Despre beneficiile fizice şi estetice vorbeşte Yan Fuzhi, de 71 de ani, care dansează în piaţă de cinci ani şi care se bucură că… pierde în greutate şi scapă de obiceiurile proaste, cum ar fi uitatul la televizor cu orele: „Sunt fericită când dansez, ascult şi muzică, pălăvrăgesc şi cu prieteni. Toate problemele mele dispar!”.

varstnici

Aşa cum se întâmplă de obicei cu majoritatea activităţilor umane, dansul bătrâneilor în piaţă a generat şi reacţii de respingere. Cei care locuiesc în preajma zonei de plâng de zgomot. „Sunt, desigur, obiecţii la dansatul în piaţă. Dar cred că oamenilor care se împotrivesc mai degrabă le displace să danseze. Totuşi, ţara noastră ar trebui să încurajeze fenomenul şi autorităţile să ne pună la dispoziţie spaţii amenajate special”, spune Zhang Lianmeng, „dansator” în vârstă de 78 de ani.

Deocamdată, instructorul Fan Tiemin se mândreşte cu faptul că grupul pe care îl coordonează este cel mai mare din Beijing, cu cei 500 de participanţi din fiecare seară, uneori chiar peste o mie: „Pe de o parte, nu mai au activitate odată ce şi-au crescut copiii. Pe de altă parte, au tensiunea arterială crescută, colesterolul mărit şi mult zahăr în sânge, aşa că trebuie să facă mişcare”.

La nivel naţional, Agenţia de presă chineză „Xinhua” estimează că peste 100 de milioane de persoane practică dansul în piaţă.

Dansatul pe stradă îşi are rădăcinile într-o practică occidentală veche de aproape un secol. Azi a evoluat spectaculos, iar sesiunile de dans în piaţă au ajuns să oprească traficul şi să reunească oameni de toate vârstele şi toate ocupaţiile, care se mişcă pe toate felurile de ritmuri muzicale.

varstnici2

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Lansare de carte: "Cum s-a românizat România" de Lucian Boia

Next Article

Se apropie 1 Iunie. Incep reducerile la cartile pentru copii

Related Posts

Total
0
Share