fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Bob Marley „revine”

Bob-Marley

Lista de 13 volume candidate la a obţine premiul Man Booker pentru cel mai bun volum scris în limba engleză include şi cartea “A Brief History of Seven Killings”, a jamaicanului Marlon James, care abordează tentativa de asasinat asupra cântăreţului Bob Marley şi seria de ucideri care i-a urmărit pe cei care l-au atacat.

Povestea începe în 1976, cu o primă astfel de încercare. Totul este bazat pe fapte reale în această carte eveniment, care încadrează violenţele asupra artistului în tabloul general al violenţelor din Jamaica anilor 1970. Bob Marley a fost împuşcat cu două zile înaintea concertului organizat de premierul Michael Manley, lider al Partidului Naţional al Poporului. A supravieţuit, la fel ca soţia lui, Rita, căreia i-a fost extras un glonţ din cap. Ba mai mult, Bob Marley a şi cântat la concert – ce altceva putea să fie mai sfidător la adresa agresorilor? – plecând apoi imediat într-un exil autoimpus, la Londra.

Marley-1

Cel mai probabil, asasinii fuseseră angajaţi de rivali politici. Ei nu au fost prinşi niciodată şi Marlon James îşi ia libertatea de a-i „urmări” în deceniile care au urmat şi de a face din ei nişte rataţi care în final pier toţi în mod violent. Aşadar, o abordare „de la bază la vârf”, întrucât titlul cărţii apare ca un titlu de ziar, la final. Iar jurnalistul care spune întreaga poveste dă toate detaliile despre un masacru pus în seama unei găşti negre şi a unui asasin, un lord al crimei numit Josey Wales. În anii 80, acesta a fost victima unui jaf în Miami, l-a urmărit pe drogatul care îl jefuise până la adăpost şi i-a ucis pe toţi cei pe care i-a găsit înăuntru.

Este “A Brief History of Seven Killings” o încercare de a rescrie istoria violenţei din Jamaica acelor ani, care i-a urmărit pe promotorii ei prin toată lumea? Aşa s-ar părea din faptul că autorul menţine faptele, dar schimbă denumirile. Este vocea puternică a personajului Nina Burgess, care asistă la atacul asupra lui Bob Marley, apoi, revoltată de ce se întâmplă în ţara ei, îşi schimbă numele şi pleacă, o ilustrare a propriilor resentimente ale autorului faţă de o epocă întunecată? Cartea care se află pe lista scurtă a nominalizărilor amintite pare a fi toate acestea şi mult mai mult.

Roxana Ichim Istudor
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article

Suntem Chit! - 300 de reţete ale răzbunării, de Claire Gillman

Next Article

Carti cu Libertatea: "Un pact cu diavolul" de Lorraine Heath

Related Posts

Total
0
Share