fbpx
books-express.ro
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!
Libris.ro

Caleb Azumah Nelson câștigă premiul Costa pentru debut cu romanul Open Water

Open Water

Juriul premiilor Costa laudă debutul “profund intim”, în timp ce Claire Fuller câștigă cel mai bun roman, iar John Preston ia premiul pentru biografie, anunță The Guardian.

Caleb Azumah Nelson lucra cu jumătate de normă în Apple Store din Londra când a decis să “parieze” pe el însuși și să încerce să scrie primul său roman. Debutul său, Open Water, a fost desemnat câștigător al premiului Costa pentru primul roman, apreciat de juriu ca fiind “profund emoționant, profund intim și atât de actual”.

Open Water urmărește viețile a doi tineri artiști britanici de culoare – el fotograf, ea dansatoare – care încep să se îndrăgostească după ce se întâlnesc într-un pub din sud-estul Londrei. Cartea a învins titluri precum The Manningtree Witches de AK Blakemore și The Stranding de Kate Sawyer și a câștigat premiul Costa de 5.000 de lire sterline. “Cu toții am iubit acest portret contemporan al masculinității – nu seamănă cu nimic altceva ce am citit vreodată”, a declarat juriul.

Nelson, un scriitor de povestiri și fotograf britanico-ganaezanian, a declarat că a fost “atât de suprarealist” să fie desemnat câștigător al premiului. “Cred că, sincer, încă mă obișnuiesc cu faptul că nu numai că am scos o carte, dar că a fost foarte bine primită. Toți scriitorii fac acest lucru – comiți aceste acte de curaj punând cuvintele pe pagină, iar apoi închizi ochii după ce ai făcut-o și speri că cineva ar putea să o citească”, a spus el.

Nelson a renunțat la slujba sa de la Apple Store pentru a scrie Open Water, petrecându-și vara lui 2019 în British Library scriind toată ziua. Manuscrisul a declanșat un adevărat război de licitație înainte de a ajunge la Viking, o marcă a Penguin.

Premiile Costas sunt dedicate exclusiv autorilor rezidenți în Marea Britanie și Irlanda și sunt acordate celor mai “plăcute” cărți ale anului.

Un juriu prezidat de jurnalista și prezentatoarea Reeta Chakrabarti va selecta cartea Costa a anului din cele cinci câștigătoare ale categoriilor, care va fi anunțată la 1 februarie. Anul trecut, romanul lui Monique Roffey, The Mermaid of Black Conch, a câștigat premiul general de 30.000 de lire sterline.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Așa începe răul

Așa începe răul, de Javier Marias (Editura Litera, 2021)

Next Article
𝑳𝒂𝒅𝒚 𝑴𝒂𝒄𝒃𝒆𝒕𝒉 𝒅𝒊𝒏 𝑴𝒕̦𝒆𝒏𝒔𝒌

În curând la Humanitas: 𝐋𝐚𝐝𝐲 𝐌𝐚𝐜𝐛𝐞𝐭𝐡 𝐝𝐢𝐧 𝐌𝐭̦𝐞𝐧𝐬𝐤, de 𝐍𝐢𝐤𝐨𝐥𝐚𝐢 𝐋𝐞𝐬𝐤𝐨𝐯

Related Posts

Total
0
Share