fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Cartea „bate” pandemia. În Belgia

pile of assorted novel books
Photo by Min An on Pexels.com

În Belgia, ţară în care autorităţile au impus o perioadă de izolare la domiciliu timp de şase săptămâni, librăriile au rămas deschise, iar cărţile au fost incluse pe lista „bunurilor esenţiale”, spre bucuria librarilor şi a cititorilor, care au apreciat recursul indispensabil la literatură în faţa „angoasei” generate de pandemia de COVID-19, informează luni AFP.

În condiţiile înăspririi restricţiilor în Belgia, librăria Tropismes era unul dintre puţinele magazine din Galeriile Regale – un elegant pasaj cu acoperiş din sticlă situat în centrul oraşului Bruxelles – care atrăgea un flux constat de clienţi, în contrast cu magazinele ciocolatierilor din apropiere, afectate de lipsa turiştilor. Guvernul condus de Alexander De Croo a introdus librăriile printre activităţile comerciale care pot „rămâne deschise pentru public atât timp cât oferă în principal bunuri esenţiale”. „Credem că este esenţial să dezvoltăm o preocupare (…) în ceea ce priveşte sănătatea mintală a tuturor belgienilor. Cultura joacă un rol enorm”, a explicat vicepremierul belgian Georges Gilkinet, pentru cotidianul „Le Soir”.

Librarii din Bruxelles, care au fost nevoiţi să îşi închidă spaţiile de vânzare timp de două luni în primăvară, se declară mulţumiţi de această decizie a guvernului belgian, amintind că „au adoptat toate precauţiile sanitare posibile”. „În acelaşi fel în care am păstrat deschise magazinele de bricolaj, părea la fel de evident să deschidem ceea ce permite bricolarea prin cuvinte şi gânduri”, a spus Marc El Khadem, specialist al departamentului de ştiinţe umaniste din cadrul librăriei Tropismes. „Cartea corespunde unei nevoi evidente într-o perioadă de angoasă, de incertitudini, care ne fac pe fiecare dintre noi să ne gândim la propria mortalitate, la precaritatea existenţei”, a precizat el pentru AFP.

În alte zone ale oraşului Bruxelles, în cartierul mai puţin populat al instituţiilor europene, Bouquinerie Thomas este o altă librărie care a rămas de asemenea deschisă, dar patronul ei se teme de perspectiva unei penurii de clienţi. „Începând din septembrie, am început să ne revenim, dar de trei săptămâni suntem în cădere liberă (…). Birourile clădirilor europene sunt aproape pustii, restaurantele închise, numărul clienţilor şi activitatea au scăzut cu 30%-40%”, a constatat unul dintre managerii librăriei.

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Litera

100 de cărți Litera cu 70% reducere

Next Article
Black Friday

Elefant organizează Singles’ Day în acest an pe 11 noiembrie.

Related Posts

Total
0
Share