In 1994, editura Humanitas traducea si publica o prima carte a lui Stephen Hawking, Scurta istorie a timpului. De la Big Bang la gaurile negre, reeditata periodic si urmata de Visul lui Einstein si alte eseuri, Universul intr-o coaja de nuca, apoi de O mai scurta istorie a timpului si Marele plan, scrise imprena cu Leonard Mladinow, si de cele trei carti pentru copii din seria George, la care Hawking a lucrat impreuna cu fiica sa, Lucy. In vara lui 2014 a fost depasit un prag spectaculos pentru cartea de stiinta. Vanzarile lui Stephen Hawking in Romania au ajuns la 100 000 de exemplare.
Cercetarea lui Stephen Hawking a reusit sa duca decisiv cosmologia mai departe, unind rezultate din termodinamica, ale teoriei relativitatii generale si pe cele ale mecanicii cuantice. Universul nu este static, ci in expansiune, iar teoria Big Bangului, care a existat ca speculatie de la inceputul secolului XX, este acum in mod demonstrabil explicatia pentru inceputul universului.
Cartile lui Stephen Hawking sunt modul de a prezenta publicului rezultatele cercetarilor sale si toti pasii facuti de cosmologie incepand din antichitate pentru ca omul sa-si gaseasca locul in univers. Un univers care pe masura ce este explorat devine tot mai intins si mai complicat, dar pe care acum avem mai multe sanse sa il intelegem cu adevarat cu metodele fizicii si ale matematicii.
Scurta istorie a timpului. De la Big Bang la gaurile negre este bestsellerul seriei Stephen Hawking, Nici o carte de stiinta nu
s-a bucurat vreodata de popularitatea Scurtei istorii a timpului: pentru mai bine de patru ani s-a aflat pe lista de bestselleruri din Sunday Times, mai mult decat orice alta carte. Explicatia acestui succes tine de natura intrebarilor pe care le pune aici Stephen Hawking, unul dintre cei mai mari savanti contemporani, devenit, alaturi de Einstein, un simbol al stiintei: Cum s-a nascut universul? Este timpul reversibil? Este spatiul nemarginit? Exista alte dimensiuni spatiale, care scapa perceptiei noastre? Arta lui Hawking e de a gasi imagini intuitive, pregnante, prin care stimuleaza fantezia si curiozitatea oricarui cititor, fie ca este sau nu initiat in fizica fundamentala.
Seria este continuata in 2014 la Humanitas printr-o noua carte, Teoria universala. Originea si soarta universului. Incercand sa lamureasca momentul nasterii universului, cosmologia ultimelor decenii a ajuns in punctul cel mai fierbinte al fizicii: necesitatea elaborarii unei teorii care sa descrie toate interactiunile din natura. Aici, dificultatea esentiala tine de incompatibilitatea dintre relativitatea generala, valabila la scara cosmica, si mecanica cuantica, creata pentru a explica fenomenele de la scara microscopica. In Teoria universala, Stephen Hawking ofera o privire panoramica asupra temelor fundamentale de cercetare din cosmologie si fizica: evolutia universului, gaurile negre, sensul si semnificatia timpului, teoria corzilor.
Lui Stephen Hawking, o minte stralucita captiva intr-un corp distrus de boala Lou Gehring si cel mai faimos om de stiinta al timpului nostru, ii va fi dedicata o seara de discutii si proiectii in Libraria Humanitas de la Cismigiu in cadrul Bucharest Science Festival care se va desfasura anul acesta intre 22 si 28 septembrie.
Un nou film biografic inspirat din viata lui Stephen Hawking regizat de James Marsh va avea premiera la festivalul de film de la Toronto si va intra in cinematografe in iarna. Eddie Redmayne va juca rolul lui Stephen Hawking, iar Felicity Jones pe cel al lui Jane Hawking.
Comunicat de presa Editura Humanitas