fbpx
Despre noi
Incursiuni virtuale in fascinanta lume a cartilor. Colectii de recenzii si recomandari, suntem receptivi la tot ce se poarta citit. Iti multumim pentru vizita!

Colson Whitehead, dublu laureat al Premiului Pulitzer

Colson Whitehead este câștigătorul Premiului Pulitzer pentru Ficțiune 2020 cu romanul The Nickel Boys (Băieții de la Nickel), o sfâșietoare poveste a abuzurilor petrecute într-o școală de corecție americană. Cartea va apărea în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui George Volceanov.

Până la apariția romanului Băieții de la Nickel puteți citi în colecția „Raftul Denisei“ alte două romane de Colson Whitehead: Ruta subterană și Intuiționista.

Colson Whitehead este al patrulea dublu laureat al prestigiosului premiu american, după succesul din 2017 cu Ruta subterană (The Underground Railroad) – de asemenea publicat în colecția „Raftul Denisei“ –, alăturându-se unui club select de scriitori precum William Faulkner și John Updike, care au primit această distincție de două ori.

Ceilalți finaliști din acest an au fost Ann Patchett cu romanul The Dutch House, aflat de asemenea în curs de traducere în colecția „Raftul Denisei“, și Ben Lerner cu romanul The Topeka School.

Băieții de la Nickel este „o explorare cutremurătoare a abuzurilor dintr-o școală de corecție din Florida în anii segregării rasiale, în esență, o poveste impresionantă despre perseverență, demnitate și împăcare cu sine“ — motivația juriului Pulitzer 2020.

Plecând de la fapte reale, întâmplările petrecute într-o școală de corecție americană – Dozier School din Florida –, Colson Whitehead surprinde în Băieții de la Nickel ce însemnă să trăiești după „legile Jim Crow“ (denumire sub care sunt cunoscute legile în vigoare între anii 1876 și 1964 în Statele Unite, cu un puternic caracter rasist, îndreptate mai ales împotriva afroamericanilor; Jim Crow a devenit figura simbolică a discriminării rasiale) în sudul Americii în 1962.

COLSON WHITEHEAD, una dintre vocile proeminente ale ficțiunii americane actuale, este primul scriitor afroamerican dublu câștigător al Premiului Pulitzer. S-a născut la 6 noiembrie 1969 în New York. După absolvirea studiilor la Harvard University în 1991, a lucrat la revista Village Voice, perioadă în care a început să-și scrie primele romane. În timp, a predat la Princeton University, New York University, Columbia University, Brooklyn College, Hunter College, Wesleyan University și a fost scriitor în rezidență la Vassar College, University of Richmond și University of Wyoming. Din 2015 deține o rubrică despre limbă în New York Times Magazine. Este autorul a șase romane și a două volume de nonficțiune. Romanul său de debut, din 1999, Intuiționista (The Intuitionist; Humanitas Fiction, 2019), a câștigat Quality Paperback Book Club New Voices Award și a fost finalist la PEN/Hemingway Award. John Henry Days, din 2001, a primit Young Lions Fiction Award, fiind finalist la National Book Critics Circle Award, L.A. Times Fiction Award și Pulitzer Prize. După volumul de eseuri The Colossus of New York din 2003, au urmat romanele Apex Hides the Hurt în 2006, Sag Harbor în 2009, care a fost finalist la PEN/ Faulkner Award, și Zone One în 2011. Volumul de nonficțiune The Noble Hustle: Poker, Beef Jerky & Death a apărut în 2014. Romanul Ruta subterană (The Underground Railroad, 2016; Humanitas Fiction, 2017), tradus în peste 40 de țări, a acumulat un număr impresionant de premii și distincții, printre care cele mai importante două premii literare ale Americii — National Book Award 2016 și Pulitzer Prize 2017 —, precum și Andrew Carnegie Medal for Excellence 2017, la care se adaugă, tot în 2017, prestigiosul premiu britanic Arthur C. Clarke. În 2019 a publicat romanul The Nickel Boys, nominalizat la National Book Award și câștigător al Premiului Pulitzer în 2020. Eseurile și proza lui Colson Whitehead au apărut în New York TimesNew YorkerNew York MagazineHarper’s și Granta.

Comunicat Editura Humanitas

bogdan
Total
0
Shares

Bookura-te de comentarii

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Previous Article
Start în antreprenoriat

Recenzie: Start în antreprenoriat, de Cristian Onețiu

Next Article
Recviem vesel pentru tata

Recviem vesel pentru tata, de Radu Paraschivescu (Editura Humanitas, 2020)

Related Posts

Total
0
Share